Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Femton soldater dödade i strider På Gazaremsan

Ariel Reich, Asif Luger, Adi Danan, Halel Solomon, Erez Mishlovsky, Lior Siminovich, Roei Dawi och Pedayah Mark är bland de dödade soldaterna. (Foto: IDF)
– Vi betalar ett högt pris, men det är ett pris vi måste betala, säger försvarsminister Yoav Gallant.

På onsdagsmorgonen var antalet döda israeliska soldater i striderna på Gazaremsan uppe i tolv. Vid dagens slut var antalet 15. Efter att israeliska soldater ryckt in i norra delen av enklaven, har de varit i hårda strider med palestinska terrorister. 

En av de dödade soldaterna var löjtnant Pedayah Mark, som dödades på onsdagsmorgonen i strider med Hamas-terrorister inne på Gazaremsan. Han är son till rabbinen Miki Mark, som dödades i en terrorattack 2016. Pedayah, som då var 15 år, skadades själv i terrorattacken.

Stabssergeant Roi Sargosti har också dödats i strider med Hamas på onsdagen. 

På tisdagen dödades soldaterna Ariel Reich (24) från Jerusalem, Asif Luger (21) från Yagur, Adi Danan (20) från Yavne, Halel Solomon (20) från Dimona, Erez Mishlovsky (20) från Orani, Adi Leon (20) från Nili , Roei Dawi (20) från Jerusalem, Ido Ovadia (19) från Tel Aviv och Lior Siminovich (19) från Herzliya i strider med Hamas inne på Gazaremsan.

Majoriteten av soldaterna dödades när det pansarfordon de befann sig i träffades av pansarvärnsmissil som avfyrades av en av Hamas-terroristerna. 

Tidigare dödades även två andra soldater i strid, efter att israeliska styrkor tagit sig in på Gazaremsan. Israels försvarsminister Yoav Gallant säger att förlusterna är stora och att priset för att avlägsna Hamas kommer att bli högt.

– Striderna i Gaza har tyvärr krävt ett högt pris. Vi är förberedda och redo för en lång och komplex kampanj som kräver mod, beslutsamhet och uthållighet. Vi måste vinna den här kampen, säger försvarsministern. 

Premiärminister Benjamin Netanyahu framför sina kondoleanser till alla de sörjande.

– Hela Israels nation omfamnar er, de sörjande, från djupet av våra hjärtan. Vi är alla med er i denna svåra tid. Våra soldater föll i ett orättvist krig, ett krig vi tvingades utkämpa för att behålla vårt hem, säger Netanyahu och fortsatte: 

– Jag lovar alla medborgare i Israel: Vi kommer att avsluta jobbet och vi fortsätter tills vi har vunnit, säger han om kriget mot Hamas.

IDF rör sig nu längre och längre in i den palestinska enklaven. Under tisdagen dödades över 50 Hamas-terrorister i strider med israeliska soldater i Hamas fäste Jabaliya i norra Gaza. 

Den israeliska försvarsstyrkan genomförde också ett luftangrepp i detta område, där Hamas ledare Ibrahim Biari och flera andra terrorister dödades. Biari var en av dem som planerade massakern mot Israel den 7 oktober, där över 1 400 människor dödades och flera tusen skadades.

Enligt Hamas dödades även flera civila i detta luftangrepp. Men både lokala källor och israeliska medier rapporterar att flera av de civila dödades när tunnlarna som Hamas har grävt under jorden gav vika, vilket fick byggnaderna ovanför att kollapsa

Förutom att slå ut så mycket som möjligt av Hamas militära kapacitet, försöker de israeliska soldaterna också befria de över 230 gisslan som Hamas håller, inklusive 30 barn. På måndagen kom beskedet att israeliska soldater lyckats befria den första gisslan i Gaza.

 

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem