Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Så kommer Israel att undvika att Hamas stjäl nödhjälpen

En hjälpkonvoj till norra Gaza använder för första gången en israelisk militärväg. (Foto: IDF)
Har öppnat en ny korridor för att säkerställa att nödhjälpen kommer fram.

Den israeliska försvarsstyrkan (IDF) har öppnat en ny korridor för leverans av nödhjälp direkt till de norra delarna av Gazaremsan, skriver Times of Israel. Hittills har nödhjälpen till största delen levererats genom gränsövergångarna Kerem Shalom och Rafah, som ligger i den allra södra delen av Gazaremsan.

Problemet har varit att mycket av nödhjälpen har till slut plundrats på väg upp till de norra delarna av den palestinska enklaven. Det har gjort att mindre nödhjälp än nödvändigt har nått civilbefolkningen i norr. Därför har IDF vidtagit åtgärder för att hindra Hamas och andra från att plundra nödhjälpen.

Nyligen transporterades en konvoj med sex lastbilar genom en ny militärväg utanför Kibbutz Be’eri. Vägen byggdes ursprungligen för att den israeliska försvarsstyrkan skulle kunna utföra operationer i de norra och centrala delarna av Gazaremsan.

IDF säger att lastbilarna, med nödhjälp från FN:s livsmedelsprogram (WFP), tog den nya vägen för att undvika att bli plundrade av Hamas. Det var Israels politiska ledning som hade bett IDF att prova nya sätt att ta in nödhjälpen.

 

En talesman för FN:s livsmedelsprogram (WFP) säger att konvojen hade mat till 25 000 människor i Gaza City. Det var första gången sedan den 20 februari som WFP levererade mat till de norra delarna av Gazaremsan, men andra leverantörer har sett till att befolkningen i norr har fått leveranser under denna tidsperiod.

Från februari till mitten av mars har över 200 lastbilar med nödhjälp levererats till norra Gaza. Den privata sektorn har stått bakom de flesta av leveranserna.

Totalt under de senaste fem månaderna har 16 000 lastbilar med över 300 000 ton nödhjälp anlänt till Gazaremsan. Ändå vill Israel göra arrangemang för att ännu mer nödhjälp ska nå civilbefolkningen.

Nyligen transporterade Marocko 40 ton nödhjälp via Israels flygplats Ben Gurion. Israel har också gått med på att mer nödhjälp kan transporteras från Jordanien, genom Israel och vidare ner till Gazaremsan.

Nödhjälp levereras nu även via luftdroppar och till sjöss.

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem