Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Två av gisslan fritagna från Rafah i en vågad nattlig operation

Fernando Marman (61 år) och Louis Har (70 år) är israeliska och argentinska medborgare som i natt har fritagits av israeliska försvarsstyrkan IDF i en kraftig attack mot palestinska terrorister i södra delen av Gazaremsan.
Fernando Marman (61 år) och Louis Har (70 år) har i natt fritagits av israeliska försvarsstyrkan IDF i en kraftig attack mot palestinska terrorister i södra delen av Gazaremsan.

De två fritagna är i gott skick och har tagits med helikopter till Sheba Medical Center för undersökning.  

Louis Hars svärson Idan Bejerano sa till Channel 12 att det var en “surrealistisk” känsla att se familjens förhoppningar och böner uppfyllda. Strax efter klockan 03 fick han ett telefonsamtal “Kom han är här. Det var kramar, tårar. Inte många ord. Det verkar som att han var väldigt orolig för oss alla,” sa Idan. 

På frågan om sina första intryck av de frigivna sa Idan “De ligger båda till sängs på sjukhuset. Det är svårt att veta, men de ser hela ut. Huruvida de är friska i själen, i kroppen är fortfarande svårt att veta. Men de ser hela ut.” 

“Det verkar som om de hade viljestyrka under dessa 128 dagar, att förbli starka och komma tillbaka till oss.”

61-årige Marman togs som gisslan från Kibbutz Nir Yitzhak till Gaza av Hamas-terrorister tillsammans med sin syster Clara Marman, 62, hennes partner Louis Har, deras andra syster Gabriela Leimberg, 59, och Gabrielas dotter, Mia Leimberg, 17.Paret Leimberg och Clara släpptes den 28 november som en del av ett avtal om tillfällig vapenvila.

Louis Har (till vänster) och Fernando Marman (2:a från höger) återförenas med nära och kära på Sheba Medical Center, 12 februari 2024 (IDF)

Detaljer kring fritagningen

Detta är bara den andra framgångsrika fritagningen sedan 7 oktober då 240 personer togs av Hamas och Islamiska jihad som gisslan.   

IDF:s talesman Daniel Hagari berättade om detaljer från räddningen av gisslan Marman och Har. 

“IDF och (underrättelsetjänsten) Shin Bet har arbetat med den här operationen under lång tid. Förutsättningarna fanns inte för att genomföra det förrän nu, och vi väntade på att det skulle mogna.”

Han tillade “Att nå målet i hjärtat av Rafah var mycket komplicerat. Trupper anlände i hemlighet till målet runt klockan 01.00 och utförde en mycket komplex aktion i lokalerna och andra våningen där gisslan hölls.” 

Han berättade också att förberedelserna inkluderade “säkerhetsplanering, ett stort luftunderstöd och djupgående information.”

Styrkor bröt sig sedan in i byggnaden genom en låst dörr och det utbröt en eldstrid med beväpnade män i byggnaden och i intilliggande byggnader, samtidigt som de tog ut gisslan till pansarfordon.

“Det var en intensiv eldgivning från luften. Eld öppnades från närliggande byggnader (mot IDF). Flygvapnet slog till intensivt där, säger han. Samtidigt gav pansarkåren skydd för fritagandet (av gisslan).

Hagari avslutade med att sammanfatta att “många terrorister eliminerades i kväll i denna aktion”, där minst tre fanns i byggnaden där gisslan hölls.

Endast en soldat skadades lindrigt och “hela operationen varade ungefär en timme från början till slut.”

 

Argentinas president välkomnar frigivningen av två gisslan

De två frigivna gisslan immigrerade till Israel från Argentina, och den argentinske presidenten Javier Milei, som för bara några dagar sedan besökte Israel, lade ut ett uttalande på ”X” för att fira argentinarnas frihet.

“Presidentens kontor tackar de israeliska försvarsstyrkorna, Shin Bet och Israels polis för att de framgångsrikt har slutfört räddningen av argentinarna Fernando Simon Marman och Louis Har”.

“Under sitt besök i staten Israel upprepade president Javier Milei för president Isaac Herzog och premiärminister Benjamin Netanyahu begäran om frigivning av var och en av de argentinska gisslan, och fortsätter att bestämt vidhålla sitt fördömande av Hamas-terrorismen.”

 

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem