En installation under en pro-palestinsk demonstration i Umeå har väckt starka reaktioner. Två dockor med Davidsstjärnor och fångdräkter hängdes i snaror – vilket nu polisanmälts som misstänkt hets mot folkgrupp. Händelsen har fått stor spridning i sociala medier och uppmärksammas av politiker, debattörer och forskare. Frågan är hur polisen hanterar ärendet.
Två dockor med Davidsstjärnor och randiga lägeruniformer hängdes i strypsnaror under en anti-israelisk demonstration i Umeå under torsdagen. Gruppen ”Umeå för Palestina” la upp bilderna på sina sociala medier, och de blev snabbt virala.
Sofie Löwenmark var en av de allra första att uppmärksamma händelsen:
Manifestation i Umeå i dag. Två dockor i randiga pyjamasar med davidsstjärnor och fångnummer hängdes upp mitt i centrala staden. pic.twitter.com/PagCkInfjk
— Sofie Löwenmark (@SofieLowenmark) July 18, 2025
Många politiker har reagerat mycket starkt. Gulan Avci (L), Katarina Tolgfors (M), Ebba Busch (KD), Lars Beckman (M), Christian Carlsson (KD), Hanna Gunnarsson (V) med flera.
Men till och med debattörer som Tobias Hübinette är tydliga:
Tyvärr har Palestinarörelsen och konkret Umeå för Palestina trampat i klaveret med detta verk som visades i Umeå igår bestående av två hängda judiska KZ-fångar. Det går inte att undgå att tolka det som ett hot mot dagens judar och det är oavsett ett synnerligen osmakligt verk. pic.twitter.com/iR0ACkJnDt
— Tobias Hübinette (@TobiasHubinette) July 19, 2025
Traditionella medier reagerade betydligt senare, fast lördag eftermiddag hade nyheten slutligen nått inte bara tidningarna utan även SVT och SR.
Israeliserad antisemitism
I SVT intervjuas Christer Mattson, forskare och föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, som konstaterar att det är fullt möjligt att kritisera staten Israels agerande utan att det går över gränsen till antisemitism, men kallar ”verket i Umeå ett skolboksexempel på israeliserad antisemitism”.
Mattsson menar avslutningsvis att uppsåt måste kunna bevisas, och att det är en öppen fråga ifall händelsen kommer att fällas i domstol för hets mot folkgrupp:
– Men bara för att det inte fälls i domstol betyder det inte att något inte kan vara antisemitiskt, här har vi lite folkbildning att göra.
Händelsen har polisanmälts och rubricerats som misstänkt hets mot folkgrupp. Polisen ska nu undersöka vad som har inträffat. Under den kommande veckan kommer ärendet att överlämnas till Justitiekanslern (JK), uppger Maria Linné, presskommunikatör vid polisregion Nord.
Polisens hantering väcker frågor
Polisen har tidigare kritiserats för att undvika att hantera liknande ”anti-israeliska” incidenter där framför allt invandrargrupper uttryckt sig på sätt som kunnat misstänkas utgöra hets mot folkgrupp, det vill säga mot judar.
Här hävdar polisen enligt TT att det inte finns någon misstänkt, trots att det rört sig om ett öppet arrangemang där ansvariga snabbt identifierats, som i den här tråden.
Än mer anmärkningsvärt är att polisen på måndag överlämnar ärendet till Justitiekanslern. Vilket väcker flera frågor, då hets mot folkgrupp enligt huvudregeln skall utredas av polisen själva och åklagare. (Det är när meddelanden spritts genom grundlagsskyddade medier som JK tar över.)
Förhoppningsvis dyker det upp bra förklaringar – där JK:s roll är intressantast – men tills dess riskerar tyvärr den misstro som redan finns mot polisen i dessa sammanhang att förstärkas ytterligare.
Umeå för Palestina
Gruppen ”Umeå för Palestina” har nu raderat bilderna, frånsvurit sig ansvar för det inträffade, och förklarat att ”Syftet, såsom det blev presenterat till oss, med konstinstallationen var att dra paralleller mellan två fruktansvärda folkmord och framhäva budskapet att det är oacceptabelt, oavsett vem som drabbas”.