Knesset
Israels lagstiftande församling med 120 folkvalda ledamöter ligger sedan 1966 på Ben Gurionberget i landets huvudstad Jerusalem.
Parlamentet stiftar lagar och övervakar regeringen. Sedan det första Knesset 1949 har inget enskilt parti fått egen majoritet. Därför har samarbete skett mellan partierna. Det arabiska partiet är för närvarande tredje största partiet.
Rättsväsendet är självständigt gentemot den verkställande och lagstiftande makten.
Kvinnorna har en ganska stark ställning i samhället, men varierar beroende på kulturell bakgrund. Reglerna för äktenskap och skilsmässa står dock fortfarande under religiösa lagar. Utbildningsnivån för kvinnor är hög och 48% av domarna är kvinnor. I Knesset är dock bara 22% kvinnor.
Religionsfriheten är fastslagen i Israels självständighetsförklaring 1948. Detta innebär bl a att alla de tre stora religionerna kan besöka sina heliga platser i Jerusalem. Judarna var dock utestängda från Västra Muren när Jordanien annekterade staden 1948–1967.
Homo-, bi-, trans- och queerpersoner har starka rättigheter och samhällets öppenhet för de sexuella minoriteterna är generellt hög.
Ett land med människor från en så stor del av världen har skapat en hög tolerans för olikheter. Yttrande-, press- och informationsfrihet är lagstadgad. Diskussioner och argumentering är en av judendomens starka karaktäristika genom årtusenden, vilket visar sig i den öppna debatten.
USA stöder Israels behov av att “förstöra attackpositioner” i Libanon
Försvarsminister Lloyd Austin säger att USA stöder Israels rätt att försvara sig.
Netanyahu har varit en profet, men det betyder att hans politik måste förändras
Filosofen Micah Goodman berömmer premiärminister Benjamin Netanyahu för att han tidigt identifierade Iran som huvudfienden.
Ledare: Netanyahus fasta hållning om Philadelphikorridoren är avgörande för Israels säkerhet
Dagens ledare i The Jerusalem Post förklarar varför Netanyahus engagemang för att säkra Philadelphikorridoren mellan Gazaremsan och Egypten är helt avgörande.
Judoförbundet undersöker misstänkt politisk bojkott av Algeriet mot Israel vid OS i Paris
Internationella judoförbundet ska undersöka varför Algeriets Messaoud Redouane Dris misslyckades med invägningen före sin match mot Israels Tohar Butbul vid OS i Paris under 73 kg, och säger att idrottare kan bli “offer för bredare politiska dispyter”.
“Israel lever i ett fientligt område och det finns inga enkla lösningar”
Historien har visat att händelser kan ta oväntade vändningar och händelser som inträffar långt från Mellanöstern – till exempel det amerikanska presidentvalet – kan påverka Israels alternativ i Gaza och Libanon, skriver professor Eitan Shamir.
Dagens nyval i Frankrike – vad betyder det för Israel och judar?
Söndag den 30 juni är det nyval i Frankrike som har världens största judiska minoritet efter USA. Kommer en halv miljon judar i Frankrike att förändra sina politiska sympatier på grund av den snabbt ökande antisemitismen?
63 000 ultraortodoxa män kan kallas in till försvaret
Högsta domstolen slår fast att även ultraortodoxa måste ingå i det militära försvaret.
Blinken : Hamas vill ha “ogenomförbara” ändringar i FN-avtalet
USA:s utrikesminister Antony Blinken sa på onsdagen att Hamas hade föreslagit många ändringar, vissa ogenomförbara, i förslaget om eldupphör i Gaza.
Hälften av de judiska israelerna vill att Israel ska styra Gaza efter kriget
Endast 19 procent av de israeliska judarna tror att fredlig samexistens är möjlig med en palestinsk stat enligt en opinionsundersökning. För 11 år sedan var det cirka 40% och för ett år sedan 35%.
Knesset antar preliminärt lagförslag om UNRWA som en terroristorganisation
Lagförslaget kommer efter bevis på UNRWA:s kopplingar till Hamas och uppvigling till hat och terror i skolsystemet.
“Israelerna kommer att skratta åt Hamas påstående att de vill ha fredlig samexistens”
Hamas försöker att framstå som om de accepterar en tvåstatslösning. Men då ska båda staterna vara islamiska.
Måste Israel bli mer arabiskt för att vinna kriget mot arabiska fiender?
Här får du tips om flera engelskspråkiga YouTube-kanaler som ger en bra inblick i Israel.
Netanyahu – efter kriget ska civila lokala tjänstemän styra Gaza
“Dagen efter Hamas” innebär att Egypten samarbetar för att stoppa vapensmugglingen, att arabländerna finansierar återuppbyggnaden, att någon palestinsk stat inte utropas ensidigt, att UNRWA läggs ner och att Gaza “avradikaliseras” och blir demilitariserat.
Vad säger Israels arbetarparti Labour om kriget mot Hamas?
Labours avgående partiledare Michaeli kräver premiärminister Netanyahus avgång och vill att Israel ska arbeta tillsammans med den palestinska myndigheten för att demilitarisera Gaxaremsan.
Argentinas president Milei första besök – flyttar ambassaden till Jerusalem
Argentinas president Javier Milei landade på tisdagen i Israel och meddelade att han skulle flytta Argentinas ambassad till Jerusalem.