Knesset
Israels lagstiftande församling med 120 folkvalda ledamöter ligger sedan 1966 på Ben Gurionberget i landets huvudstad Jerusalem.
Parlamentet stiftar lagar och övervakar regeringen. Sedan det första Knesset 1949 har inget enskilt parti fått egen majoritet. Därför har samarbete skett mellan partierna. Det arabiska partiet är för närvarande tredje största partiet.
Rättsväsendet är självständigt gentemot den verkställande och lagstiftande makten.
Kvinnorna har en ganska stark ställning i samhället, men varierar beroende på kulturell bakgrund. Reglerna för äktenskap och skilsmässa står dock fortfarande under religiösa lagar. Utbildningsnivån för kvinnor är hög och 48% av domarna är kvinnor. I Knesset är dock bara 22% kvinnor.
Religionsfriheten är fastslagen i Israels självständighetsförklaring 1948. Detta innebär bl a att alla de tre stora religionerna kan besöka sina heliga platser i Jerusalem. Judarna var dock utestängda från Västra Muren när Jordanien annekterade staden 1948–1967.
Homo-, bi-, trans- och queerpersoner har starka rättigheter och samhällets öppenhet för de sexuella minoriteterna är generellt hög.
Ett land med människor från en så stor del av världen har skapat en hög tolerans för olikheter. Yttrande-, press- och informationsfrihet är lagstadgad. Diskussioner och argumentering är en av judendomens starka karaktäristika genom årtusenden, vilket visar sig i den öppna debatten.

Lyssna till Göran Perssons vackra tal i Riksdagshuset till Israel på dess 75-årsdag
Onsdag den 10 maj 2023 firades Israels 75-årsdag, som egentligen infaller den 15 maj och på hebreiska kallas Yom Háatzmaut, självständighetsdagen.
Flera aktiva och tidigare politiker och ett hundratal Israelvänner deltog i den största pro-Israeliska tillställningen i Riksdagen sedan 1948.

”Vi behöver en konstitution för den sionistiska samsynen”
Debatten kring lagreformen visar på behovet av en konstitution.

Biden: – Israel kan inte fortsätta i den riktning de är på väg
Ovanligt hård kritik mot en israelisk regering från en amerikansk president. – Regeringen förstör relationen med USA, säger den israeliska oppositionen.

En generalstrejk i Israel har inletts
Strejken innebär bland annat att inga flyg kommer att lyfta från Ben Gurion. Stora delar av det israeliska samhället stängs av i protest mot regeringens rättsreform.

Netanyahu sparkar försvarsministern
Försvarsminister Yoav Gallant bad att regeringen skulle ställa rättsreformen på is för landets säkerhet. Nu har han fått sparken av premiärminister Netanyahu.

Israeler, bosättare och palestinier i fredlig samexistens
Phil Saunders från “The Path of Hope and Peace” berättar för Conrad Myrland hur palestinier, bosättare och israeler i grannbyarna lever i ett fredligt samarbete.

De tre viktigaste förslagen i Israels lagreform jämfört med Sverige
Diskussionens vågor går höga i Israel och proteststormar sveper över landet som aldrig förr. MIFF reder ut de viktigaste delarna i förslaget och jämför med Sverige.

Varnar för faran för inbördeskrig
Israels president Isaac Herzog har kommit med ett kompromissförslag i tvisten om rättsreformen, men regeringen har hittills avvisat hans förslag.

Sveriges politiska ställningstagande saknar juridisk grund
Sverige och EU har tagit ett politiskt ställningstagande att det förkastade förslaget 1947 om delning av Palestinamandatet för en judisk stat ska gälla.

Polisen använde chockgranater och tårgas mot demonstranter i Tel Aviv
De stora protesterna mot regeringens rättsreform fortsätter. På onsdagen skadades flera demonstranter i sammandrabbningar med polisen i Tel Aviv.

Israels polis har stoppat en mordkomplott mot Ben-Gvir
En man från östra Jerusalem planerade att mörda Israels nationella säkerhetsminister och även att kidnappa för att pressa Israel att släppa fängslade palestinska terrorister. Israels

Samlade in pengar till palestinier vars hus och bilar förstördes av vandaler
På mindre än ett dygn samlades över tre miljoner kronor in. Många israeler vill bidra.

Netanyahu: – Protestledarna hotar demokratin
På måndag kväll inleder Knesset den första av tre omröstningar av regeringens förslag till reform av rättsväsendet.

Behovet av kompromiss om Högsta domstolens makt i Israel
Debatten om Israels Högsta domstol och dess unika makt har varit extremt livlig. MIFF reder ut vad de femton domarna bestämmer över, vem som utser dem så och argumenten för och emot de föreslagna förändringarna.

Den israeliska vänsterns dominans och fall
Vänstern dominerade fullständigt Israels politiska arena från statens återbildande 1948 till valförlusten 1977. Men redan i början av 1900-talet var det främst socialistisk sionism som ledde det återvändande judiska folket mot en ny judisk stat på dess historiska plats. Hur kommer sig det då att den israeliska vänstern efter valet 2022 är i det närmaste helt utraderat?