Knesset
Israels lagstiftande församling med 120 folkvalda ledamöter ligger sedan 1966 på Ben Gurionberget i landets huvudstad Jerusalem.
Parlamentet stiftar lagar och övervakar regeringen. Sedan det första Knesset 1949 har inget enskilt parti fått egen majoritet. Därför har samarbete skett mellan partierna. Det arabiska partiet är för närvarande tredje största partiet.
Rättsväsendet är självständigt gentemot den verkställande och lagstiftande makten.
Kvinnorna har en ganska stark ställning i samhället, men varierar beroende på kulturell bakgrund. Reglerna för äktenskap och skilsmässa står dock fortfarande under religiösa lagar. Utbildningsnivån för kvinnor är hög och 48% av domarna är kvinnor. I Knesset är dock bara 22% kvinnor.
Religionsfriheten är fastslagen i Israels självständighetsförklaring 1948. Detta innebär bl a att alla de tre stora religionerna kan besöka sina heliga platser i Jerusalem. Judarna var dock utestängda från Västra Muren när Jordanien annekterade staden 1948–1967.
Homo-, bi-, trans- och queerpersoner har starka rättigheter och samhällets öppenhet för de sexuella minoriteterna är generellt hög.
Ett land med människor från en så stor del av världen har skapat en hög tolerans för olikheter. Yttrande-, press- och informationsfrihet är lagstadgad. Diskussioner och argumentering är en av judendomens starka karaktäristika genom årtusenden, vilket visar sig i den öppna debatten.

Mohammad Kabiya: – I vilken apartheidstat kan en muslimsk beduin bli strategisk rådgivare till premiärministern?
– Vi har 15 arabiska ledamöter i det israeliska parlamentet, en general i Israels försvar, officerare i Israels polis och en domare i Israels högsta domstol – de är alla muslimer. Vi har araber överallt. De kan bli allt vad de drömmer om, det finns inga restriktioner i Israel.

Fransk folkrättsprofessor: Hamas har inte immunitet på grund av skador på civila
Internationell rätt är inget självmordsavtal. När Hamas firar palestinska civilas explosiva “martyrskap”, och när palestinska ledare söker “frälsning” genom massmord på “judar” eller “sionister”, kan inte förövarna längre ha immunitet på grund av skador på civila, skriver professor Louis René Beres.

Tio myter som måste krossas om Israels försvarskrig
Svagt politiskt tänkande och det förflutnas felaktiga paradigm dominerar fortfarande i många huvudstäder runt om i världen och alldeles för många människor faller offer för anti-israelisk propaganda. Det gäller inte minst i Sverige.

Tidigare militär chefsjurist: – Israels motattacker mot militära mål är lagliga
Blockad är en laglig krigföringsmetod, skriver Arne Willy Dahl. Han är tidigare chefsjurist för det norska försvaret.

Professor i rättsvetenskap: Israel har rätt att förstöra terrororganisationen Hamas
Efter terrororganisationen Al Qaidas terrorattentat mot USA 2001 rådde en unison politisk enighet i Norge om att USA enligt folkrätten hade rätt att tillintetgöra terrororganisationen.

Därför blev Osloavtalet ett fiasko
Det palestinska ledarskapet hade aldrig för avsikt att erkänna Israel eller sluta använda våld, skriver generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen/KerenHayesod Ulf Cahn i Världen idag den 14 september 2023.

Kommer Högsta domstolen att underkänna Knessets grundlagstillägg – och har dom rätt till det?
Israel kan stå inför en konstitutionell kris när den historiska förhandlingen i Högsta domstolen startade idag med alla 15 domarna på plats, för att höra argumenten för att slå ner rättsreformens Rimlighetslag.

Protokoll från Osloavtalet offentliggjort: Rabin tvivlade på palestinska val
Israels nationella arkiv har släppt protokollen från ett regeringsmöte 1993 om Osloavtalet, ledd av dåvarande premiärminister Yitzhak Rabin.

Netanyahu mötte svenska KD-parlamentariker i Israel
Tio av Kristdemokraternas riksdagsgrupp besöker i veckan Israel. Delegationen träffade igår premiärminister Benjamin Netanyahu under ett 40 minuter långt, historiskt, möte.

Oliver Rosengren (M) efterlyser jämförelse mellan Israels och Sveriges rättssystem
Den moderate riksdagsledamoten Oliver Rosengren önskar i en twitter att SVT eller SR jämför Israels och Sveriges rättssystem, med anledning av de pågående lagändringarna.

Får Biden till ett avtal mellan Saudiarabien och Israel?
– Det kan vara ett närmande på gång, sa USA:s president Joe Biden fredagen den 28 juli.

Får judar besöka Tempelberget på minnesdagen för templens förstörelse?
Varför väcker det internationell fördömelse när en jude vill besöka judendomens allra heligaste plats – Tempelberget?

Nej DN, Högsta domstolen i Israel är fortfarande mycket stark
Dagens Nyheters ledare den 24 juli är full med faktafel, förutom att spä på demoniseringen av Mellanösterns enda demokrati.

Rimlighetsklausulen gick igenom med 64 av 120 röster
Regeringen stod samlade och antog den första lagändringen i den aviserade lagreformen.

Knesset stoppar Högsta domstolens rimlighetsbedömning – protester
Lagförslaget att stoppa Israels Högsta domstols möjlighet att hindra nya lagar genom en ”rimlighetsbedömning” antogs i en första av tre omröstningar med de klara siffrorna 64 mot 56.