Klicka här för att bli medlem i MIFF nu – hjälp oss att nå 18 000 medlemmar

Samhälle

Israel är ett mångkulturellt och tolerant samhälle av flera skäl. Förutom att en betydande minoritet är arabiska muslimer, så kommer dagens israeliska judar från världens alla hörn. 

De judar som invandrade från 1880-talet och framåt har tagit med sig kultur och seder från sina gamla hemländer. De har tillsammans med de bofasta judarna byggt ett demokratiskt samhälle med en stark myndighet, som försvarar allas rättigheter.

Majdal Shams – en miniseries om norra Israel – Galiléen och Golan

Det drusiska folkets största stad i Israel är Majdal Shams och ligger på sydvästsluttningen av Israels högsta berg Hermon. De goda förhållandena mellan druser och judar började redan efter pogromerna 1929 och i självständighetskriget 1948 valde de att stödja den judiska staten i striden mot de muslimska länderna.

Akko – en miniserie om norra Israel – Galiléen och Golan

Akko (Acre) är kuststaden med en briljant samexisterande befolkning av judar, kristna och muslimer, trots, eller tack vare, dess tumultartade historia. Den minst 5 000 år gamla staden Akko som formats av romarna, bysantinerna, korsfararna, mamlukerna, ottomanerna och britterna har blivit en riktig turistmagnet.

Safed – en miniserie om norra Israel – Galiléen och Golan

I bergen i övre Galiléen finns gamla staden Safed (Zefat, Tzfat) 900 meter över havet. Trots att det bara bor 27 000 invånare här, är staden betydelsefull. Den har magnifika vyer österut till Golan, norrut till berget Hermon och Libanon, västerut till berget Meron och Amuddalen och söderut till Tiberias och Kinneret (Galileiska sjön).

Kibbutz Be’eri drabbades hårt av massakern – nu återuppbyggs den för flera miljoner

– De flesta kibbutzmedlemmar vill inte återvända till sina tidigare hem eller få dem reparerade, eftersom de har för många traumatiserande minnen av massakern. Tyvärr kan vi inte ändra på det faktum att massakern inträffade eller ta bort smärtan, samtidigt måste vi visa förståelse för kibbutzmedlemmarnas behov och minnas alla dem vi förlorade, säger arkitekten Doron Segev.