Det började så bra.

Även om Sverige bröt mot neutraliteten och sålde kullager till Nazi-Tysklands kulsprutor och flygplan, verkade efterkrigsregeringen inse behovet av en judisk stat för Förintelsens offer. Man hade skickat tillbaka flyende tyska judar till en säker död, men från 1943 tog man emot 10 000 judiska flyktingar och människospillror från koncentrationslägren. Sverige röstade för FN:s förslag om inrättandet av både en judisk och en arabisk stat.

  • Sverige måste stödja Israel som ett nationellt hemland för judar
  • Sverige måste avvisa palestiniernas krav på så kallad “rätt att återvända”
  • Sverige måste pressa PA att stoppa uppvigling till hat och att hylla mord på civila, i skolor och officiella medier
  • Sverige måste pressa PA att avveckla sitt  belöningssystem för dömda terrorister
  • Sverige måste använda ekonomisk påtryckning för att reformera  UNRWA
  • Sverige måste öka kunskapen om judiska flyktingar och Israel som en tillflyktsort
  • Sverige måste balansera stödet till grupper som sprider palestiniernas och israelernas argument
  • Sverige måste avvisa diskriminerande märkning av varor från israeliska bosättningar

Läs mer

Varför svek Sverige det nya Israel?

En del anser att förändringen kom när den bara 19 år gamla staten Israel, visat sig vara överlägset de anfallande fiendeländerna under Sexdagarskriget 1967. Andra menar att Sveriges stöd till araberna, gav ekonomisk vinst vid oljekrisen 1970. Trots att  arbetarsionismen dominerade i Israel, gjorde Olof Palme terroristen Yasser Arafat till statsman 1972.

Hur är relationerna Israel och Sverige idag?

Förre utrikesminister Bildt kallade israeliska poliser för ”nazister”. Utrikesminister Wallström påstod att poliser som stoppade mördande terrorister bedrev ”utomrättsliga avrättningar”. Den svenska regeringen har inte röstat för Israel en enda gång i FN:s generalförsamling sedan 2015, men fördömt Israel 92 gånger.  Svenska regeringens stöd till de som vill utradera Israel, skapade iskalla relationer. Men sedan oktober 2021, har förhållandena förbättrats markant.

36 miljarder svenska kronor till palestinierna på 25 år

Under de senaste 25 åren har svenska skattebetalare direkt och indirekt gett palestinierna minst 36 miljarder kronor i hopp om att detta skulle de välstånd, demokrati och ett framförhandlat fredsavtal. Resultatet har blivit det motsatta – arbetslöshet, terrorism, uppvigling, uteblivna val och avståndstagande till tvåstatslösningen.

Läs mer »

Paradigmskifte i det svenska biståndet

Sveriges kommer inte längre vara bland de mest generösa givarna till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA. Sverige kommer fortsätta att ge cirka 56 miljarder i bistånd de närmaste fyra åren, men ska riktas om till Ukraina och stödja handel, tillväxt och marknadsekonomin.

Läs mer »

Anders Persson: -Aldrig sett stödet för Israel så starkt!

Intresset för Israel-Palestinakonflikten, som förr till och med kallades för Mellanösternkonflikten, har avtagit. Detta kan innebära att antisemitismen kan minska och att stödet för Israel ökar. Hur detta hänger ihop förklarar universitetslektor Anders Persson i sina “Säkerhetspolitiska betraktelser” i Statsvetenskaplig tidskrift.

Läs mer »

Utrikesminister Tobias Billströms syn på terrorkopplade organisationer

Sveriges nya regering har skärpt synen på organisationer med tvivelaktiga kopplingar till terrorlistade organisationer. Detta klargjorde Sveriges utrikesminister i Ekots lördagsintervju den 5 november apropå Turkiets krav för att godkänna Natoansökan. Gäller samma avståndstagande till organisationer som kopplas till dem som inte accepterar den judiska staten Israel?

Läs mer »

Palmecentret förbjöd israeliska argument mot Apartheidanklagelser på Bokmässan

Debatten mellan pro-palestinska B´Tselem och pro-israeliska NGO Monitor stoppades av Globala Torgets Anna Sundström på årets Bokmässa. Palestinagrupperna protesterade kraftfullt mot att NGO Monitors kommunikationsansvarige, Itai Reuveni, skulle få argumentera mot de orimliga apartheidanklagelserna. Palmecentret gjorde som palestinagrupperna ville och förbjöd Itai Rueveni, kommunikationsansvarig på NGO Monitor, från att beträda scenen. Inte heller MIFF:s Christina Toledano Åsbrink fick tala. Pro-palestinierna fick oemotsagda framföra grova anklagelser mot Israel.

Läs mer »