Det började så bra.
Även om Sverige bröt mot neutraliteten och sålde kullager till Nazi-Tysklands kulsprutor och flygplan, verkade efterkrigsregeringen inse behovet av en judisk stat för Förintelsens offer. Man hade skickat tillbaka flyende tyska judar till en säker död, men från 1943 tog man emot 10 000 judiska flyktingar och människospillror från koncentrationslägren. Sverige röstade för FN:s förslag om inrättandet av både en judisk och en arabisk stat.

- Sverige måste stödja Israel som ett nationellt hemland för judar
- Sverige måste avvisa palestiniernas krav på så kallad “rätt att återvända”
- Sverige måste pressa PA att stoppa uppvigling till hat och att hylla mord på civila, i skolor och officiella medier
- Sverige måste pressa PA att avveckla sitt belöningssystem för dömda terrorister
- Sverige måste använda ekonomisk påtryckning för att reformera UNRWA
- Sverige måste öka kunskapen om judiska flyktingar och Israel som en tillflyktsort
- Sverige måste balansera stödet till grupper som sprider palestiniernas och israelernas argument
- Sverige måste avvisa diskriminerande märkning av varor från israeliska bosättningar
Varför svek Sverige det nya Israel?
En del anser att förändringen kom när den bara 19 år gamla staten Israel, visat sig vara överlägset de anfallande fiendeländerna under Sexdagarskriget 1967. Andra menar att Sveriges stöd till araberna, gav ekonomisk vinst vid oljekrisen 1970. Trots att arbetarsionismen dominerade i Israel, gjorde Olof Palme terroristen Yasser Arafat till statsman 1972.
Hur är relationerna Israel och Sverige idag?
Förre utrikesminister Bildt kallade israeliska poliser för ”nazister”. Utrikesminister Wallström påstod att poliser som stoppade mördande terrorister bedrev ”utomrättsliga avrättningar”. Den svenska regeringen har inte röstat för Israel en enda gång i FN:s generalförsamling sedan 2015, men fördömt Israel 92 gånger. Svenska regeringens stöd till de som vill utradera Israel, skapade iskalla relationer. Men sedan oktober 2021, har förhållandena förbättrats markant.

Lyssna på MIFF:s radiointervju på Förintelsens minnesdag
Förintelsens minnesdag den 27 januari uppmärksammas över hela Sverige och medier vill gärna förmedla berättelser och känslor som berör tragedin.

MIFF undervisar i gymnasieskolor
Sedan ett par år berättar MIFF om Israel och judendomen på gymnasieskolor för ungdomar. Samtalen och frågorna är både viktiga och roliga.

36 miljarder svenska kronor till palestinierna på 25 år
Under de senaste 25 åren har svenska skattebetalare direkt och indirekt gett palestinierna minst 36 miljarder kronor i hopp om att detta skulle de välstånd, demokrati och ett framförhandlat fredsavtal. Resultatet har blivit det motsatta – arbetslöshet, terrorism, uppvigling, uteblivna val och avståndstagande till tvåstatslösningen.

Historisk nedskärning av biståndet till palestinierna
Avtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna innebär mindre svenska skattepengar till ett palestinskt ledarskap som vägrar förhandlingar, avvisar en judisk stat och ger jihad-undervisning i skolan.

Behöver Norrköpings judar en säker nödhamn i Israel?
Anmälan av mordbrandsförsöket på synagogan i Norrköping den 18 december lades ned av polisen efter bara 90 minuter. Att bilder på attentatsmännen skickades till polisen brydde de sig inte om. Först när tidningen ETC skrev om det, öppnades utredningen igen.

Paradigmskifte i det svenska biståndet
Sveriges kommer inte längre vara bland de mest generösa givarna till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA. Sverige kommer fortsätta att ge cirka 56 miljarder i bistånd de närmaste fyra åren, men ska riktas om till Ukraina och stödja handel, tillväxt och marknadsekonomin.

Mahmoud Abbas hyllar massmördare som “en heroisk martyr”
Den palestinske terroristen och massmördaren Nasser Abu Hmeid (51) dog nyligen i cancer efter att ha suttit fängslad i Israel sedan 2002. Det året dömdes Hmeid till flera livstids fängelse för mordet på sju israeler under den andra intifadan i början av 2000-talet.

Anders Persson: -Aldrig sett stödet för Israel så starkt!
Intresset för Israel-Palestinakonflikten, som förr till och med kallades för Mellanösternkonflikten, har avtagit. Detta kan innebära att antisemitismen kan minska och att stödet för Israel ökar. Hur detta hänger ihop förklarar universitetslektor Anders Persson i sina “Säkerhetspolitiska betraktelser” i Statsvetenskaplig tidskrift.

Utrikesminister Billström i Haaretz: Sverige kommer ”minska vår Palestinastrategi”
Den vänster-liberala tidningen Haaretz, som är Israels äldsta och internationellt mest kända tidning, intervjuade idag Sveriges utrikesminister Tobias Billström. Rubriken löd ”Sveriges nya utrikesminister kallar 2014 års erkännande av Palestina ”förhastat och olyckligt”.

Sverige bör erkänna Israels legitima kontroll över Golan
Den nya svenska regeringen bör ha mod att lämna Israelmobbarnas skara och bekräfta Israels internationellt legitima rätt och dess faktiska, fredsbevarande kontroll över Golanhöjderna.

Utrikesminister Tobias Billströms syn på terrorkopplade organisationer
Sveriges nya regering har skärpt synen på organisationer med tvivelaktiga kopplingar till terrorlistade organisationer. Detta klargjorde Sveriges utrikesminister i Ekots lördagsintervju den 5 november apropå Turkiets krav för att godkänna Natoansökan. Gäller samma avståndstagande till organisationer som kopplas till dem som inte accepterar den judiska staten Israel?

Vad säger utrikesminister Tobias Billström om Israel?
Israel har inte stått överst på dagordningen för den nya regeringen. Den nytillträdde utrikesministern fick en dock direkt fråga av SVT:s Magnus Thorén i Aktuellts 21-sändning den 18 oktober som berörde relationen till Israel och palestinierna.

Sverige investerar så att Israel-Palestinakonflikten INTE slutar
Ett antal icke-statliga organisationer (NGO) finansierade av den svenska regeringen genom SIDA har kopplingar till EU-utpekade terrorgrupper som främjar antisemitisk retorik och är aktiva i BDS-kampanjer (bojkott, deinvestering och sanktioner) mot Israel.

Palmecentret förbjöd israeliska argument mot Apartheidanklagelser på Bokmässan
Debatten mellan pro-palestinska B´Tselem och pro-israeliska NGO Monitor stoppades av Globala Torgets Anna Sundström på årets Bokmässa. Palestinagrupperna protesterade kraftfullt mot att NGO Monitors kommunikationsansvarige, Itai Reuveni, skulle få argumentera mot de orimliga apartheidanklagelserna. Palmecentret gjorde som palestinagrupperna ville och förbjöd Itai Rueveni, kommunikationsansvarig på NGO Monitor, från att beträda scenen. Inte heller MIFF:s Christina Toledano Åsbrink fick tala. Pro-palestinierna fick oemotsagda framföra grova anklagelser mot Israel.

MIFF på Bokmässan – Sveriges största kulturevenemang
Nordens största kulturevenemang och Europas näst största bokmässa hölls under fyra dagar på Göteborgsmässan. Hundratusen deltagare fick möjlighet att prata Israel med MIFF-medlemmarna och köpa tre färska böcker om Israel.
