Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Besök Tel Aviv

Tel Aviv är Israels näst största stad med nästan en halv miljon invånare. I hela storstadsområdet (Gush Dan) bor över tre miljoner. Tel Aviv är ledande inom ekonomi och teknik, med Mellanösterns största ekonomi per capita. Staden tar emot över 2,5 miljoner turister per år och är känd som en partyhuvudstad.

Tel Aviv tar emot över 2,5 miljoner turister per år.

Tel Aviv grundades innan den judiska staten Israel återskapades. År 1906 köpte sextio judiska familjer mark på de tomma sanddynerna norr om den historiska staden Jaffa vid Medelhavets kust. Tre år senare använde de skal från stranden för att genomföra en utlottning om hur tomterna skulle fördelas. När första världskriget bröt ut 1914 fanns det 140 hem i staden.

Livliga folkmassor på stranden i Tel Aviv. (Foto: Geir Knutsen, MIFF)

Flera av världens ledande högteknologiska företag har forskningsavdelningar i Tel Aviv-området.

Israels framväxt som internationell innovationsledare har drivits från Tel Aviv. Flera av världens ledande högteknologiska företag har forskningsavdelningar i Tel Aviv-området, och här finns också flera av Israels mest kända nystartade företag. Tel Aviv är hem för flera av Israels viktigaste museer och resan är kort till alla Israels främsta turistmål.

Tel Aviv resan

De flesta turister från Sverige och Europa anländer till Tel Aviv via Ben Gurion International Airport. Från flygplatsen tar det 15 km med tåg, buss eller bil in till stadens centrum. Det är också möjligt att ta sig till Tel Aviv till sjöss med passagerarfartyg över Medelhavet, men erbjudandet är begränsat. Privata fartyg kan lägga till i Tel Avivs gästhamn.

Tel Aviv är Israels näst största stad. (Foto: Ron Shoshani/Flickr)

Bra restips för Tel Aviv finns på kommunens officiella turistsidor. Webbplatsen, som är på engelska, ger en bra översikt över restauranger, konserter, nattliv, fritidsfaciliteter, historia och mycket mer. Tel Aviv är känt som “staden som aldrig sover” och som ett paradis för vegetarianer och veganer. Det finns över hundra sushirestauranger i Tel Aviv.

Den bästa tiden på året att resa till Tel Aviv är på våren eller hösten. I juli och augusti är det väldigt många turister, och temperaturen (31-34 grader) och den höga luftfuktigheten (80%) kan göra det obekvämt. Men om du kommer för att festa och svettas är sommarmånaderna förmodligen den bästa tiden. I september, oktober och november, när det börjar bli kallt i Sverige, kan du fortfarande uppleva cirka 30 grader i Tel Aviv. Tidszonen i Tel Aviv och Israel ligger en timme före Sverige.

Att hyra en bil är ett bra alternativ på din Israel-semester. Från Tel Aviv kan du nå runt i landet inom några timmar med bil. Det finns ett stort erbjudande med biluthyrning i Tel Aviv eller vid ankomsten till flygplatsen. Vägarna i Israel är väl markerade med skyltar på hebreiska, engelska och arabiska, och med bra GPS-tjänster (Waze är utvecklat i Israel!) borde det inte vara ett problem att hitta runt.

Medeltemperaturen i Tel Aviv varierar från 14 grader i januari till 26 grader i juli och augusti.

Tel Aviv väder

Tel Aviv har ett väder som många svenskar längtar efter. Medeltemperaturen varierar från 14 grader i januari till 26 grader i juli och augusti. På sommaren kan värmeböljor med varm luft från Sahara orsaka att temperaturen stiger upp till 40 grader. Nederbörden är koncentrerad till vintermånaderna. Medelhavet har bra temperaturer för bad från juni till november, och även mitt i vintern går det sällan under 17 grader.

Hotell Tel Aviv

Det finns ett brett utbud av hotell i Tel Aviv, allt från dyra lyxhotell strax utanför stranden till prisvärda backpackerhotell. Den första kedjan av högresta hotell längs stranden i Tel Aviv byggdes på 1960-talet. Vera Hotel, Hotel Nordoy, Hotel Montefiore och The Jaffa Hotel röstades fram av The Telegraph som de bästa hotellen i Tel Aviv.

Att boka hotell i Tel Aviv är enkelt och säkert via internationella bokningssajter eller via hotellets egna webbplatser. Normalt kan du förvänta dig att få en god frukostbuffé, med ett stort urval av vita ostar och yoghurt, ägg, frukt, bröd och pålägg. Du kan använda samma elkontakter som vi använder i Sverige. Hotellets servicepersonal talar normalt lättförståelig engelska.

Om du kommer att spendera pengar på stränder och nattliv, och vill ha billigare boende, är vandrarhem är ett bra alternativ. I Tel Aviv är erbjudandet av vandrarhem och sovsalar och lägenheter för korttidsuthyrning bra. Sök på internationella bokningssajter. Om du vill hyra en lägenhet i Israel med norska ägare har MIFF en översikt som finns här.

Vad är Tel Aviv känt för?

Tel Aviv är känt för att vara staden som växte upp från en bar sandstrand och som på bara hundra år blev en av Mellanösterns modernaste städer. Tel Aviv är känt för sitt nattliv, vackra sandstränder, trehundra soliga dagar och högteknologi. I Tel Aviv förklarades Israel som en judisk stat 1948.

Hur många dagar behöver jag i Tel Aviv?

För att uppleva några av det bästa Tel Aviv har att erbjuda bör du ha minst två, tre dagar – helst en hel vecka eller mer. Att sola på stranden och bada i Medelhavet är obligatoriskt, och i solen eller solnedgången är det härligt att promenera eller jogga längs havet. Du måste också ha tid för museer av intresse, shopping på Carmelmarknaden (Carmel Market) och mycket mer.

Är Tel Aviv dyrt?

2019 kom Tel Aviv på delad femteplats när The Economist utsåg de städer i världen som har högst levnadskostnader. Är Tel Aviv dyrt för svenskar på semester? Prisnivån är förmodligen ungefär densamma som man kan förvänta sig i Sverige och andra dyra europeiska huvudstäder, beroende på den fluktuerande växelkursen. De senaste åren har den israeliska shekeln stärkts kraftigt mot den svenska kronan, vilket har gjort semestern i Israel dyrare än tidigare. Men Tel Aviv är definitivt värt priset!

Pratar de engelska i Tel Aviv?

Ja, servicepersonal på hotell och restauranger talar vanligtvis bra engelska. Om du besöker lokala matställen har de ofta en meny på engelska. I Israel är alla vägskyltar på hebreiska, engelska och arabiska.

Tel Aviv karta

Tel Aviv-kartor finns på Google Maps eller liknande onlinekarttjänster. Där kan du söka efter adressen till ditt boende eller annan destination. Det är lätt att hitta runt i staden, som är väl reglerad och har Medelhavet som en tydlig markör i väst. Om du reser i alla andra riktningar fortsätter det med sammanhängande stadsområden in i Tel Avivs närliggande städer, som är ett storstadsområde.

Flyg till Tel Aviv

Stockholm erbjuder direktflyg till Tel Aviv med Norwegian och det finns goda förbindelser via flera europeiska städer. Via onlinetjänster kan du enkelt boka direktflyg eller med en mellanlandning som passar dig. Det finns vanligen även direkta charterflyg.

Under 2019 hade Tel Avivs flygplats cirka 25 miljoner passagerare.

Tel Aviv Airport (TLV) – Ben Gurions internationella flygplats – ligger cirka 15 kilometer utanför staden. Den är uppkallad efter Israels första premiärminister, David Ben Gurion. Under 2019 kom det cirka 25 miljoner passagerare till flygplatsen, samma antal som Arlanda tog emot. Ben Gurion anses vara en av de fem bästa flygplatserna i Mellanöstern.

I Tel Aviv finns inget flygplatshotell i närheten av terminalen. Det finns några hotell och pensionat som ligger några kilometer bort, men dessa har inte ett centralt läge jämfört med andra turistmål. Avståndet till Jerusalem och Tel Aviv ligger inte längre bort än du normalt kan bo där tills du reser till flygplatsen.

Observera att du måste dyka upp tidigt på flygplatsen när du flyger från Tel Aviv. Den vanliga rekommendationen är att vara tre timmar före avgång, så du har gott om tid för incheckning av bagage- och säkerhetskontroller. Alla resenärer kan uppleva att få frågor om sin vistelse i Israel. Kontrollfrågorna får du för att ge alla passagerare en säker resa.

Stockholm Tel Aviv

Direktflyget från Arlanda till Tel Aviv kan göras på tre och en halv timme. Om du väljer mellanlandningar beror flygtiden på vilken rutt du väljer. Norwegian trafikerar direktlinjen.

Köpenhamn Tel Aviv

Från Kastrup avgår ett stort antal flyg till Tel Aviv via mellanlandningar. Restiden beror på vilken rutt du väljer.

“Tel Aviv är den bästa “party time” platsen i världen.” Claire Danes, amerikansk skådespelare.

Tel Avivs stränder

Tel Aviv är känt för sina stränder längs Medelhavet. Staden har röstats fram som den nionde bästa strandstaden i världen av National Geographic. Från Jaffa i söder till Tel Aviv hamn i norr finns en vacker strandpromenad längs Medelhavet. Strandpromenaden planerades redan på 1930-talet, men utvecklades i sin nuvarande form och längd 2011.

Gordon-stranden

Gordon-stranden (Gordon Beach) är den mest besökta stranden i Tel Aviv. Här hittar du ett urval av restauranger, kiosker och ett utomhusgymm. Vid strandbesök i Israel hör du ofta ett karakteristiskt ljud av en liten svart plastboll som slår träracketar. Det finns folk som spelar matkot. Gordons simbassäng ligger i närheten, intill småbåtshamnen. Här finns en 50 meter lång saltvattenpool.

Frishman-stranden

Omedelbart söder om Gordon Beach, ligger Frishmanstranden (Frishman Beach). Även här har du närhet till restauranger, kiosker, beachvolleyplaner etc. Solstolar och parasoller kan hyras, och en stor del av de centrala hotellen ligger inom kort gångavstånd från stranden. På de stora turiststränderna i Israel finns livvakter och första hjälpen-kit.

Israels självständighetsförklaring skedde i Tel Aviv konstmuseum den 14 maj 1948.

Museerna i Tel Aviv

Det finns dussintals intressanta museer i Tel Aviv. Det mest unika för staden är förmodligen självständighetshallen (Independence Hall), där David Ben Gurion förklarade Israels självständighet den 14 maj 1948. Museet ligger på den gamla platsen där Tel Avivs första borgmästare Meir Dizengoff, bodde. Här byggdes ett konstmuseum 1932.

Eretz Israel Museum

Eretz Israel Museum (även känd som Muza) är ett historiskt och arkeologiskt museum i Ramat Aviv, en stadsdel i Tel Aviv. Museet är ett av de tre största i Israel. Förutom de tio permanenta utställningarna har Eretz Israel Museum också utställningar utomhus och cirka 20 tidsbegränsade utställningar per år. Kaffe- och presentbutik finns också.

Joseph Bau House

Joseph Bau (1920-2002) var en polsk-israelsk konstnär, filosof, uppfinner, komiker och skribent som överlevde koncentrationslägret Plaszów. I Tel Aviv kan du gå in i konstnärens verkstad där han arbetade i fyrtio år, som hans dotter nu har förvandlat till ett museum. Efter Baus död visade det sig att han också hade använt sina konstnärliga förmågor i Mossads tjänst, inklusive att göra falska dokument.

Bauhaus Center Tel Aviv

Bauhaus-konst och arkitektur spred sig från Tyskland under mellankrigstiden. Flera av de judiska arkitekterna som flydde från Tyskland ritade byggnader i Bauhaus-stil när de anlände till mandatområdet. Den största samlingen av byggnader i Bauhaus-stil är den så kallade “vita staden” i Tel Aviv. Den har funnits med på UNESCO:s världsarvslista sedan 2003. Bauhauscentret i Tel Aviv startades år 2000.

Tel Aviv Museum of Art

Israels första konstmuseum, som grundades 1932, fokuserar på modern och samtida konst. Under 2019 hade museet över 1,3 miljoner besökare. Museets permanenta utställningar innehåller konst från flera av 1900-talets mest framstående konstnärer, inklusive verk av Pablo Picasso, Albert Glezes, Jean Metzinger, Jacques Lipchitz och Joan Miró.

Historiska platser i Tel Aviv

1950 slogs Tel Aviv samman med Jaffa, som har långa historiska rötter. Jaffa gör sin tidiga intåg i världshistorien när egyptierna tog över staden på 1500-talet före Kristus. Senare blev staden en del av det israeliska kungariket och användes av kungarna David och Salomo som hamnstad. Jaffa nämns också i Nya testamentet (Joppe). Under 1800-talet växte Jaffa från en liten by till att bli den näst viktigaste staden i området efter Jerusalem.

I Jaffa bor det omkring 30 000 juder och 16 000 araber.

Tel Aviv Jaffa

Det officiella namnet på Tel Avivs kommun är Tel Aviv Jaffa (Tel Aviv-Yafo). Jaffa har cirka 46 000 invånare, 30 000 judar och 16 000 araber. Ett av de mest kända landmärkena i Jaffa är klocktornet som byggdes 1906 för att hedra Sultan Abdul Hamid. Flera av Jaffas restauranger är mycket populära bland utländska turister som besöker Israel.

Dizengoff Tel Aviv

Dizengoff är en av huvudgatorna i Tel Aviv, uppkallad efter stadens första borgmästare, Meir Dizengoff. Norr om Dizengoff Square hittar du många av de främsta designbutikerna, men stora delar av gatan är full av kaféer, restauranger och butiker. Det finns ett stort utbud av brudbutiker i synnerhet. Dizengoff Shopping Centre ligger också i anslutning till gatan.

Karmel-marknaden

1920 grundades Carmelmarknaden. Den populära marknaden ligger inom gångavstånd söder om de flesta turisthotell och erbjuder en unik upplevelse. Tisdagar och fredagar finns det extra butiksstånd, eftersom oberoende konstnärer kommer för att sälja sina verk.

Underhållning i Tel Aviv

Du kommer aldrig att sakna underhållning i Tel Aviv. Staden har ett rikt utbud av teatrar, biografer, diskotek, nattlivslokaler och konsertlokaler. På Habima National Theatre textas de flesta föreställningar på engelska. Operahuset i Tel Aviv är också hem för den nationella balettgruppen Israel Ballet. Heichal HaTarbut (Kulturpalatset) är den största konsertsalen som används av Israels filharmoniska orkester (Israel Philharmonic Orchestra).

Tel Aviv uteliv

Tel Aviv är välkänt för sitt nattliv, med barer och klubbar för alla smaker och intressen. Staden är en av de mest sekulära städerna i Israel och Mellanöstern. Stadsdelen Lev Ha’ir rekommenderas som bostadsort för dem som kommer till staden främst för att festa. Andra veckan i juni hålls varje år Tel Aviv Pride, som samlar över 250 000 deltagare.

Expo Tel Aviv

Expo Tel Aviv är Tel Avivs största utställningsområde, som ligger strax utanför motorvägen Ayalon. Här hålls 45–60 stora konferenser och mässor varje år, med upp till 2,5 miljoner besökare. 2019 var Expo Tel Aviv värd för Eurovision Song Contest. De största konserthusen kan ta 9 600 och 6 100 åskådare.

Maccabi Tel Aviv

Maccabi Tel Aviv är den äldsta, största och mest vinnande fotbollsklubben i Israel. Klubben grundades 1906 och blev den första judiska klubben att delta i lokala turneringar från 1922. Maccabi betyder “det finns ingen som du bland gudarna.” Idag spelar Maccabi på Bloomfield Stadium, som tar 29 400 åskådare.

Hapoel Tel Aviv

Hapoel Tel Aviv är en annan fotbollsklubb från Tel Aviv. Hammaren och skäran i klubbens logotyp avslöjar klubbens framväxt ur en arbetarklassmiljö. Klubben ägdes av Histadrut, Israels största arbetarförbund, i cirka 70 år och var den sista fotbollsklubben i Israel som blev icke-politisk. Hapoel har deltagit flera gånger i europeiska klubbturneringar.

 

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.