Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Danska justitieministerns starka budskap till världen: “Vi kan inte leva med explosiv antisemitism”

Danmarks nya initiativ mot explosiv antisemitism har väckt internationellt intresse. (Skärmdump: European Jewish Congress, Instagram)
– Europa och resten av världen upplever en epidemi av antisemitism, vilket är djupt oroande. Gång på gång kan vi läsa om trakasserier och hot mot judar eller om vandalism med antisemitiskt motiv. Hakkors målade på dörrar eller på gator. Judehat på sociala medier. Media rapporterar att en 12-årig flicka i Frankrike har våldtagits – enligt uppgift för att hon är judinna. Det är vidrigt. Det är skrämmande. Och det måste stoppas, skriver den danske justitieministern Peter Hummelgaard.

Tyvärr är antisemitismen i Danmark inget nytt. Sedan kung Kristian VI bjöd in utvalda judar från Portugal till Danmark har danska judar utsatts för antisemitism och diskriminering. Janus Møller Jensen (chef för Dansk Judiskt Museum):

– De skiftande kungarna har flera gånger stoppat antisemitiska initiativ. Bland annat när polischefen i Köpenhamn föreslog ett judiskt getto i Christianshavn, eller när det i mitten av 1700-talet föreslogs att alla judar skulle skickas till Grönland.

Sedan Danmarks första handlingsplan mot antisemitism lanserades 2022 har hatet mot danska judar ökat. Men efter att Israel utsattes för den värsta massakern på judar sedan Förintelsen har antisemitismen i Danmark exploderat.

Därför har regeringen antagit 12 nya initiativ i kampen mot antisemitism.

Regeringens beslut har också väckt internationellt intresse. European Jewish Congress (EJC) betonar justitieministerns skäl till varför Danmark har beslutat att ta upp kampen mot antisemitism:

Peter Hummelgaard igen:

Danmark ska vara ett land som är tryggt för alla. Därför har regeringen och alla partier i det danska folketinget i dag presenterat en rad nya initiativ i kampen mot antisemitism. Vi kommer bland annat att ge polisen möjlighet att skärpa straffen för hatbrott under en begränsad tid, och vi kommer att vidta kraftfullare åtgärder mot antisemitism på sociala medier.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem