Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Hizbollah

Hizbollah är en shiamuslimsk, militant organisation som verkar på Irans vägnar. Gruppen finns med på terrorlistorna i USA, EU, Kanada och Australien och är förbjuden i Tyskland. Hizbollah är en sammansättning av orden “Hizb” och “Allah”, vilket betyder “Allahs parti”. Vissa väljer skrivformen Hizbullah eller Hezbollah. Hizbollahs politiska gren (“Lojalitet mot motståndsblocket”) är en viktig maktfaktor i libanesisk politik.

Hizbollah finns med på USA:s, EU:s, Kanadas och Australiens terrorlistor och är förbjudna i Tyskland.

Vad är Hizbollahs historia?

I början av 1980-talet skickade Iran agenter från den iranska revolutionsarmén för att hjälpa till att skapa en revolutionär islamisk rörelse i Libanon. Målet var att samla medlemmar som skulle delta i jihad (heligt krig) mot Israel. De första rekryterna blev så småningom kärnan i Hizbollah. Iran, som är en shiamuslimsk republik, förblir en nära allierad, ett ekonomiskt stöd och modell för Hizbollah. Dessutom stöds de av Syrien.

Hizbollah har förklarat att dess mål är “att befria Palestinas gränser 1948”, vilket innebär att världens enda judiska stat kommer att vara borta.

Hizbollah har förklarat att dess mål är att “befria Palestinas gränser från 1948”. Det betyder att staten Israel kommer att utplånas, och världens enda judiska stat kommer att försvinna. Hizbollah har också anklagats för att förneka Förintelsen. Hizbollahkontrollerade medier har upprepade gånger sänt ut antisemitiska konspirationsteorier.

Hur finansieras Hizbollah?

Enligt Hizbollah får rörelsen pengar från företag, privatpersoner och religiösa grupper i Libanon. Enligt västerländsk underrättelseinformation får Hizbollah en betydande del av sina medel, utbildning, vapen och annat från Iran och Syrien. Finansieringen kommer också från olaglig verksamhet. Under de senaste åren har Hizbollah varit en viktig aktör i det syriska inbördeskriget, där dess krigare har stöttat Assadregimen.

Hizbollahs ideologi är en blandning av islamisk nationalism, antisemitism, antisionism, antiimperialism, shiamuslimsk jihad, anti-västligt hat och khomeinism. Förutom den fientliga agendan mot Israel och västländerna vill Hizbollah samla alla muslimer i en ummah (ett folk). På väg mot detta mål arbetar de för att främja shiaislam i Libanon, enligt mönstret för den iranska revolutionen 1979.

I parlamentsvalet 2018 vann ”Lojaliteten mot motståndsblocket” 13 av 128 mandat och deras allians vann en majoritet.

Libanon och Hizbollah

Libanon är Hizbollahs kärnområde, där de också stöds av en stark politisk rörelse. I parlamentsvalet 2018 vann ”Lojaliteten mot motståndsblocket” 13 av 128 mandat och deras allians fick majoritet. I augusti 2008 erkände Libanons regering Hizbollahs väpnade styrkor och gav dem rätt att “befria eller återta ockuperad mark”.

Hizbollah har i själva verket kontroll över det mesta som händer i Libanon. Trots motstånd i delar av befolkningen kan Hizbollah dominera med sina väpnade styrkor. Hizbollah har i åratal dolt sina missiler bland den libanesiska civilbefolkningen och etablerat sina militära anläggningar i tätbefolkade områden.

FN-styrkan i södra Libanon (UNIFIL) har gett Hizbollah praktiskt taget fria möjligheter att återuppbygga verksamheten i området efter kriget 2006.

Hizbollah och Israel

Hizbollah har haft Israel som huvudmotståndare sedan 1980-talet. Tills Israel drog sig tillbaka från södra Libanon år 2000 genomförde Hizbollah en rad attacker mot israeliska styrkor. Attackerna mot Israel fortsatte efter tillbakadragandet, vilket utlöste det andra Libanonkriget 2006. Israel ser det som avgörande att stoppa Irans och Hizbollahs militära uppbyggnad i Syrien och Libanon.

Hizbollah och Syrien

Efter inbördeskriget i Libanon 1990 tillät Syrien Hizbollah att behålla sina vapen och bygga upp militärt. Syrien har levererat vapen till Hizbollah och tillåtit Iran att använda syriskt territorium för leveranser. För Assadregimen i Damaskus har det varit en fördel att Hizbollah skulle kunna attackera från libanesiskt territorium snarare än från Syrien. Israeliska försvarsoperationer drabbade således Libanon och inte Syrien.

När det syriska inbördeskriget började 2011 kastade sig Hizbollah in i våldsamheterna tidigt för att försvara Assadregimen. Flera tusen Hizbollah-krigare har dödats och skadats i striderna, i ett blodigt krig som har kostat över en halv miljon människor livet. Israel har upprepade gånger bombat vapenkonvojer med avancerade vapen på väg till Hizbollah i Libanon.

”Israel är vår fiende. Detta är en aggressiv, olaglig och illegitim enhet, som inte har någon framtid i vårt land. Israels öde visas i vårt motto: “Död åt Israel”.” Hassan Nasrallah

Hizbollah och Iran

Hizbollah grundades av Iran, och ayatollorna i Teheran har fortfarande en övergripande kontroll över rörelsen. När Hizbollah deltog i libanesiska valet för första gången 1992 var det med stöd av Irans högste ledare Ali Khamenei. “Hizbollah främjar de ursprungliga idéerna om islamisk jihad”, sade Ali Larijani, borgmästare i Irans parlament 2010.

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.