Den 25 mars antog FN:s säkerhetsråd resolution 2728. 14 medlemsländer röstade för resolutionen, USA avstod från att rösta. Tidigare har Washington använt sin vetorätt för att stoppa resolutioner. Ryssland och Kina har använt sin vetorätt för att blockera resolutioner som fördömer Hamas.
Resolutionstexten uppmanar till ett omedelbart eldupphör under ramadan, vilket skulle kunna leda fram till en varaktig vapenvila. Avtalet kräver också ett omedelbart och villkorslöst frisläppande av gisslan, något som norske statsminister Jonas Gahr Støre inte nämnde när han skrev om resolutionen om X. Säkerhetsrådet betonade att det finns ett stort behov av att öka det humanitära biståndet till civila i hela Gazaremsan.
Hamas avvisade vapenvilan och frisläppande av gisslan
På måndagskvällen svarade Hamas på FN-resolutionen genom att avvisa en tillfällig vapenvila. Hamas sade att de står fast vid sina krav, som har försenat gisslanförhandlingarna under flera veckor. Hamas kräver en permanent vapenvila, ett fullständigt israeliskt tillbakadragande från Gaza, återvändande av interna flyktingar på Gazaremsan och ett “verkligt” utbyte av “fångar”. Detta är krav som är helt orealistiska för Israel. Israel har som mål i kriget att förstöra Hamas förmåga att utgöra ett militärt hot och hindra dem från att styra Gaza. Så länge detta inte uppnås kommer Israel inte att gå med på en permanent vapenvila.
Den 7 oktober 2023 bröt Hamas en vapenvila och inledde en stor invasion av Israel där 1200 israeler brutalt massakrerades. Hamasterroristerna hade planerat att avancera djupare in i Israel, till Tel Aviv och Dimona, men stoppades i stort sett i sin framfart i gränsområdet under attackens första dag.
Premiärministerns kansli i Israel kritiserar USA för att inte ha avvisat FN-resolutionen med ett veto.
“Detta ger Hamas hopp om internationella påtryckningar som skulle ge dem en vapenvila utan att släppa den israeliska gisslan”, sade premiärministerns kansli.
FN-resolutionen har stärkt Hamas
Före FN-resolutionen sade israeliska tjänstemän att det fanns en 50-procentig chans att komma överens om ett nytt gisslanavtal med Hamas. Israel gick med på att frige 800 palestinska terrorister mot 40 gisslan. Nu har FN-resolutionen uppenbarligen stärkt Hamas övertygelse om att de kan få ett bättre avtal.