Search
Iran och Saudiarabien. (Foto: Kagenmi, iStock)

Iran och Saudiarabien återupptar diplomatiska förbindelser

Under förhandlingarna i Kina ska Iran och Saudiarabien ha kommit överens om att öppna sina ambassader igen.

Diplomatiska relationer mellan Iran och Saudiarabien bröts 2016, men nu har ett avtal förhandlats fram för att återuppta kontakten, rapporterar nyhetsbyrån AP. Förhandlingarna mellan Teheran och Riyadh har ägt rum i Kina, och ses som en viktig markering av Kinas allt starkare roll i Mellanöstern.

Enligt iransk TV är parterna överens om att ländernas utrikesministrar skall träffas och att ambassaderna öppnas igen inom två månader.

Torsdagen den 9 mars rapporterade Wall Street Journal att Saudiarabien har bett USA om säkerhetsgarantier och hjälp med att bygga ett civilt atomprogram som villkor för att normalisera relationerna med Israel. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har det som ett av sina främsta mål att nå ett normaliseringsavtal med Riyadh. Enligt tidningen är amerikanska diplomater starkt involverade i samtal för att få ett avtal på plats.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram