Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Fantastisk operation: Fäste huvudet efter inre halshuggning

Doktor Ohad Einav och Ziv Asa tillsammans med tolvårige Suleiman Hassan. Foto: Hadassah Medical Center)
En 12-årig palestinsk pojke skadades allvarligt efter en kollision. På ett israeliskt sjukhus lyckades läkarna mirakulöst rädda livet på honom.

I en extremt sällsynt och komplex operation har kirurger vid Hadassah-sjukhuset i Israel fäst en 12-årig pojkes huvud på hans hals efter en allvarlig olycka där han blev påkörd av en bil när han cyklade.

Suleiman Hassan, en palestinsk pojke från Västbanken, fördes med helikopter till Hadassah-sjukhusets traumaenhet i Ein Kerem, där det fastställdes att pojkens huvud hade separerats från hans ryggrad. På vardagligt språk kallas en sådan skada för en “inre halshuggning”.

Skadan är mycket sällsynt hos vuxna, och ännu mer sällsynt hos barn. 

– Vi kämpade för pojkens liv, säger ortopedläkaren Ohad Einav, som opererade 12-åringen tillsammans med kollegan Ziv Asa och ett stor medicintekniskt team. Operationen genomfördes i början av juni

– Själva proceduren är väldigt komplicerad och tog flera timmar. På operationssalen använde vi plattor för att fixera det skadade området. Möjlighet att rädda barnet var tack vare vår kunskap och den modernaste tekniken i en operationssal, fortsätter Einav.

Specialisten återvände till Israel för ett år sedan efter att ha arbetat i flera år på ett traumacenter i Toronto, Kanada. Han är en av få kirurger i Israel som är specialiserade på traumakirurgi av ryggradsskador.

Att Einav tidigare opererat vuxna var avgörande för att operationen skulle bli en framgång, skriver Times of Israel.

Hassan skrevs nyligen ut från sjukhuset med halskrage. Hadassah-sjukhuset säger att de noga följer 12-åringens utveckling. Det är troligt att den palestinske pojken kommer att återhämta sig helt tack vare operationen.

– Att han inte har några neurologiska eller motoriska störningar, och att han fungerar normalt och kan gå utan hjälpmedel efter en så lång process, är ganska otroligt, förklarar kirurgen.

Haddash-sjukhuset säger att pappan till den palestinske 12-åringen satt vid sin sons säng från operationen och under hela hans tillfrisknande.

– Jag vill tacka er alla för att ni räddade min käre och enda son. Välsigna er alla. Tack vare er fick han tillbaka sitt liv trots att oddsen var små och faran stor. Det som räddade honom var professionalism, teknik och snabba beslut från den medicinska apparaten. Allt jag kan säga är ett stort, stort tack, säger 12-åringens pappa.

Ett barnsjukhus i Philadelphia i USA skrev 2003 en rapport som visade att bland de drygt 2 000 patienter som de hade behandlat för skador på ryggmärgen mellan 1983 och 2003 registrerades endast 16 patienter med så kallad inre halshuggning.

55% av patienterna som drabbas av en sådan skada inte överlever inte själva olyckan, transporten till sjukhuset, operationen och återhämtningen. Men man tror att barn har en större chans att överleva än vuxna, även om det för närvarande inte finns tillräckligt med data för att bekräfta teorin.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem