Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Vill testa israelsk medicin mot Alzheimers och ALS på människor

Den tidigare affärsmannen och översten Shai Rishoni var en välkänd israelisk ALS-aktivist. Han fick diagnosen ALS år 2011. I maj 2018 dog han. Rishoni var en drivande kraft bakom att hitta ett botemedel mot nervsjukdomen. (Foto: Moshe Shai / Flash90)

Medicinen bromsade sjukdomen och gav goda resultat i djurförsök.

Molekyler utvecklade av israeliska forskare bromsade Alzheimers och andra degenerativa sjukdomar hos möss. Substansen ska nu testas på människor. Hos möss har molekylerna visat sig bromsa uppkomsten och utvecklingen av Alzheimers och amyotrofisk lateralskleros (ALS) otroligt effektivt.

Professor Esther Priel och hennes kollegor vid Ben Gurion University i Negev har arbetat med utvecklingen av dessa molekyler i flera år. Nu har de publicerat flera studier om dess effekt mot sjukdomarna hos möss, skriver Times of Israel.

De startade företaget Neuromagen Pharma, men hade inte de medel som behövdes för att starta studier på människa. Nu har en icke namngiven israel investerat tiotals miljoner kronor, för att forskningen ska kunna fortsätta.

– Vi är glada över att ha fått på plats denna betydande finansiering, som gör det möjligt för oss att starta det prekliniska arbetet mot utvecklingen av vår lovande läkemedelskandidat, säger företagets direktör Gil Ben-Menachem.Det finns för närvarande ingen godkänd medicinsk behandling för ALS.”Därför kan vår läkemedelskandidat innebära ett nytt behandlingsparadigm, genom att vara både den första och den bästa medicinen”, säger Ben-Menachem.

Professor Priel betonar att läkemedlet inte är tänkt att bota sjukdomarna, utan att det kan bidra till att bromsa utvecklingen och förbättra livskvaliteten.

– Den här investeringen gör att vi kan gå vidare till kliniska studier, vilket inte varit möjligt förrän nu på grund av de höga kostnaderna, säger hon och tillägger:

– Även om effekten på människor bara skulle vara 10 % av den effekt vi såg hos möss så kommer vi att få en väldigt bra medicin, förklarar den israeliska professorn.

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem