Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Hittade en 6000 år gammal fiskekrok

Den israeliska arkeologen Yael Abadi-Reiss upptäckte den 6 000 år gamla fiskkroken i Ashkelon. (Foto: Emil Aladjem/IAA)
Arkeologer tror att hajen stod på menyn för invånarna i Ashkelon för 6 000 år sedan.

En 6 000 år gammal fiskekrok av koppar, troligen använd för att fånga hajar eller andra stora fiskar, hittades vid utgrävningar i Ashkelon. 

Fiskkroken, en av de äldsta som någonsin hittats, avslöjades under arbetet med en ny stadsdel i Ashkelon i södra Israel 2018. Nu kommer den att visas upp för första gången under den 48:e arkeologiska kongressen.

Kroken är 6,5 cm lång och 4 cm bred. Enligt arkeologen Yael Abadi-Reiss, som deltog i utgrävningen, innebär det att kroken är lämplig för jakt på två till tre meter långa hajar, eller stor tonfisk, skriver Jerusalem Post.

– Flera urgamla fiskkrokar som har hittats tidigare var gjorda av ben och var mycket mindre. Användningen av koppar började under kopparåldern och det är fascinerande att upptäcka att denna tekniska innovation användes i antiken för att tillverka fiskkrokar för fiskare längs Medelhavet, säger hon.

Kopparåldern syftar i denna del av världen på tidsperioden mellan 4300 och 3300 f.Kr., då de första enkla verktygen gjorda av koppar och guld dök upp. Under denna period etablerades stora byar runt Ashkelon, vars ekonomi byggde på bete, odling av vete, korn och baljväxter och fruktträdgårdar – industrier som finns i området än i dag.

– Fiskkroken vi har hittat berättar historien om byns fiskare som drog ut på havet i sina båtar och kastade den nyuppfunna kopparkroken i vattnet i hopp om att lägga till kusthajar på menyn, förklarar Abadi-Reiss.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem