Just nu (24-25 maj 2025) firas Jom Jerushalajim, dagen då Jerusalem återförenades och judar åter tilläts be vid Västra muren.
Jom Jerushalajim (Jerusalemdagen) är en viktig nationell högtid i Israel. Den markerar årsdagen av Jerusalems återförening under Sexdagarskriget 1967 – ett avgörande ögonblick då Israels försvarsstyrkor IDF återtog Gamla staden och östra Jerusalem, efter att området stått under jordansk ockupation sedan 1948.
I Jerusalems tre tusen år långa historia blev uppdelningen i östlig och västlig del därmed en nittonårig parentes.
Denna dag är mer än en militär seger – för det judiska folket representerar den uppfyllandet av en tvåtusenårig längtan efter att återvända till sin heliga stad, centrum för judisk historia, tro och identitet.
Bakgrunden: Återföreningen av Jerusalem
Jom Jerushalajim infaller den 28 Iyar enligt den hebreiska kalendern – vilket år 2025 motsvarar kvällen den 25 maj till kvällen den 26 maj. (Enligt den i väst vanligaste kalendern, den gregorianska, infaller årsdagen alltid den 7 juni).
Under Sexdagarskriget 1967, efter att ha blivit angripet av flera arabstater, intog Israel kontrollen över östra Jerusalem. Det var första gången sedan år 70 e.Kr. som hela Jerusalem var under judisk suveränitet. Det mest symboliska ögonblicket var återkomsten till Västra muren (”Klagomuren”) – den heligaste platsen där judar får be – och till Tempelplatsen, det historiska centrumet för det judiska templet.
Israels dåvarande försvarsminister Moshe Dayan förkunnade inför världen:
“Vi har återförenat Jerusalem, Israels delade huvudstad. Vi har återvänt till den heligaste av våra heliga platser, för att aldrig mer skiljas från den.”
Religiös och nationell betydelse
Israels överrabbinat utropade Jom Jerushalajim till en dag av tacksamhet till Gud, och många religiösa ser den som ett svar på århundraden av bön: “Nästa år i Jerusalem.”
Jerusalem är inte bara en stad bland andra – för det judiska folket är det själva hjärtat av identiteten. Israels förste premiärminister David Ben-Gurion uttryckte det så här:
“Jerusalems värde kan inte mätas, vägas eller sättas i ord. Om ett land har en själ, så är Jerusalem Israels själ.”
Firandet idag
Jerusalems dag firas med ceremonier, böner, minnesstunder och en flaggparad.
Det är en dag fylld av glädje, sång, dans och tacksamhet – men också av djup medvetenhet om stadens unika plats i historien och nutiden. För Israel och det judiska folket är Jerusalem både huvudstad och hjärta – och Jom Jerushalajim är påminnelsen om varför.