Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Många byggnader riskerar att kollapsa i en kraftig jordbävning

Skador på en byggnad i Tiberias i nordöstra Israel efter en jordbävning i juli 2018. (Foto: Flash90)
Byggnader och skolor i jordbävningsutsatta områden riskerar att kollapsa vid en framtida jordbävning.

Den israeliska statskontrollanten uppskattar i en rapport att 93 procent av de mest utsatta byggnaderna i nordöstra Israel riskerar att kollapsa om området drabbas av en kraftig jordbävning, skriver Times of Israel

Under 2018 markerades 1 208 byggnader i nordöstra Israel som de mest utsatta. Dessa ligger i ett område i Israel som är mest utsatt för jordbävningar, i städer som Tiberias, Safed, Beit She’an, Kiryat Shmona och Hatzor Haglilit.

Många osäkra skolor

Rapporten från statskontrollanten kommer en månad efter den kraftiga jordbävningen i Turkiet och Syrien, som dödade över 50 000 människor.Trots varningar om att byggnaderna är osäkra vid en jordbävning har endast ett fåtal byggnader hittills förstärkts. Av de 54 skolor som ligger i riskområdet har endast 38 – 70 procent – ​​uppgraderats.

Kostnaden för att förstärka de över 1 200 byggnaderna i den nordöstra delen av Israel har uppskattats till nästan sju miljarder kronor. Med nuvarande förbättringstakt kommer det att ta flera decennier innan alla utsatta byggnader har förstärkts, enligt statskontrollant Matanyahu Englman.

– Istället för att vänta på en utredningskommitté efter att en katastrof inträffat, måste bristerna åtgärdas omedelbart, säger Englman.

Israeliska räddningsarbetare deltar i en jordbävningsövning den 14 februari 2023. (Foto: Flash90)

Sedan den massiva jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien i början av februari har det skett en betydande ökning av seismisk aktivitet i Israel och resten av regionen, med flera mindre skakningar registrerade under den senaste månaden.

Jordbävningen 1927

Den senaste stora jordbävningen som drabbade Israel var 1927, som då var det brittiska Palestinamandatet för en judisk stat. Den gången dog 500 människor och över 700 skadades. Seismologer uppskattar att en stor jordbävning kommer att drabba regionen i genomsnitt vart 100:e år.

År 2020 publicerade Tel Aviv University en studie som varnar för att en stor jordbävning, som kan orsaka hundratals dödsfall, sannolikt kommer att drabba landet under de kommande åren.

I söndags inledde israeliska räddningsmyndigheter en fyra dagar lång övning, där de övar på att ta emot massor av nödhjälp från allierade nationer efter en förödande jordbävning.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem