Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Öppnar åter upp för turister efter 20 månader

Ankomsthallen på Ben Gurion flygplats utanför Tel Aviv. (Foto: Yonatan Sindel / Flash90)

Den 1 november öppnar Israel för turister igen, efter att ha varit stängt sedan mars 2020.

Från 1 november kan turister resa till Israel igen, men det är ändå inte bara att sätta sig på planet. Ett PCR-test krävs senast 72 timmar före avgång, dessutom ska ett nytt PCR-test tas vid ankomst till flygplatsen i Israel. Vaccinerade turister måste isolera sig tills de får svar på detta test. 

För att betraktas som helt vaccinerade måste utländska turister uppfylla samma krav som israeler. Det betyder att du bara anses vara helt vaccinerad om det är mindre än ett halvt år sedan du fick dos två, eller om du har haft corona. Om inte, ska besökarna ha tagit en så kallad boosterdos, en tredje dos. Sverige har precis börjat erbjuda en tredje dos till alla över 80 år.

Ovaccinerade måste vara i karantän i 14 dagar, men detta kan förkortas till sju dagar om du har ett negativt test på dag 1 och dag 7, skriver Times of Israel.

I april, när coronapandemin var på nedgång i Israel och den tredje vågen var över, började turistministeriet göra en plan för hur landet skulle kunna öppnas igen för turister, efter att gränserna hade varit stängda i över ett år. I slutet av maj kom de första grupperna av vaccinerade turister och den ursprungliga planen var att den skulle öppnas för enskilda turister från och med 1 juli.

Men ett nytt coronautbrott innebar att planen först sköts upp till den 1 augusti, innan hela planen fick vänta på obestämd tid. Tre månader senare är den fjärde vågen på väg att avta i Israel. Nu ska turister äntligen släppas in i landet igen, för första gången sedan coronapandemin bröt ut i mars 2020.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem