Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Palestinierna får “egen” flygplats

Ramon norr om Eilat öppnade 2019 och är Israels andra internationella flygplats. (Foto: Flash90)
Ett nytt försöksprojekt innebär att palestinierna inte längre behöver resa till Jordanien för att flyga internationellt.

Israeliska luftfartsmyndigheter arbetar med ett nytt pilotprojekt, där palestinier på Västbanken kan använda den nya israeliska flygplatsen Ramon Airport norr om Eilat, skriver tidningen Yedioth Ahronot.

Projektet startar i slutet av augusti och kommer initialt att innebära flyg till Turkiet. De turkiska flygbolagen AtlasGlobal och Pegasus kommer att trafikera en veckolinje till Istanbul och Antalya.

Generalmajor Ghassan Alian, som är israeliska försvarets Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT), ligger bakom idén.

– COGAT, (säkerhetstjänsten) Shin Bet och den israeliska polisen har samarbetat för att formulera säkerhetsprotokoll för initiativet. Den första gruppen palestinska passagerare kommer att åka från Betlehem med buss direkt till Ramon flygplats, förklarar han.

Utan en egen flygplats har palestinier på Västbanken normalt rest till Jordanien för internationella flygningar. Palestinier kan inte använda Ben Gurion flygplats utanför Tel Aviv av säkerhetsskäl utan särskilt tillstånd. Med Ramon Airport blir utlandsresor billigare och mer tillgängliga för palestinierna.

Erbjudandet kommer ännu inte att gälla palestinier på Gazaremsan.

Ramon flygplats öppnade 2019 och är uppkallad efter Ilan Ramon och hans son Asaf. Ilan var Israels första astronaut och dog i olyckan med den amerikanska rymdfärjan Columbia 2003. Ramon var också känd för att vara en av de israeliska piloterna som deltog i Osirakattacken mot Iraks kärnanläggning 1981. Asaf gick i sin fars fotspår och blev stridspilot i en israelisk försvarsstyrka. Han dog i en flygolycka 2009.

Flygplatsen kostade motsvarande 4,4 miljarder svenska kronor att bygga, men har på grund av coronapandemin inte använts så mycket som planerat. Men snart startar flera flygrutter till europeiska destinationer, bland annat till Cypern och Polen.

Passagerare går ombord på ett plan på Ramon flygplats i öknen norr om semesterorten Eilat. (Foto: Flash90)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem