Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Finns det ljus i slutet av tunneln? Resebrev från Jerusalem

Conrad Myrland, VD för MIFF, i Hiskias vattentunnel. (Foto: Privat)
Kan Israel komma stärkt ur de kriser det går igenom just nu?

Från lördag 25 februari till onsdag 1 mars var jag i Israels huvudstad. Våren har kommit tidigt till Israel i år, och vädret var vackert. En höjdpunkt under vår vistelse var att kunna börja en av dagarna med en joggingtur runt Gamla stan i strålande solsken.

Kung Hiskias vattentunnel

En annan höjdpunkt var att gå genom kung Hiskias underjordiska vattentunnel. För 2 700 år sedan grävdes en 533 meter lång tunnel för att säkra vattenförsörjningen till Jerusalem när staden hotades av assyrierna. Jag har varit i Israel många gånger, men aldrig upplevt detta förut. Bakom mig under promenaden genom tunneln sjöng en amerikansk turnégrupp flerstämmigt. Det blev en underbar resonans.

160 pro-israeliska organisationer

Jag åkte till Jerusalem den här gången eftersom MIFF var inbjuden av det israeliska utrikesministeriet till en konferens för ledare för pro-israeliska organisationer. Runt 200 personer från 31 olika länder och 160 olika organisationer deltog. Det var trevligt att träffa kollegor och gamla bekanta igen – det är en pandemi och fem år sedan jag senast var på en liknande konferens.

Oroligheterna satte prägel

Terrorattackerna och den politiska oroligheten i Israel de senaste veckorna satte naturligtvis sina spår på stämningen under konferensen och påverkade även talarlistan. Både Israels president, premiärminister och utrikesminister förkunnades som talare, men ingen av dem tog sig tid att dyka upp. Benjamin Netanyahu skickade en kort och oinspirerad videohälsning till invigningen på måndagskvällen. Jag var inte den enda som märkte att han såg trött ut.

MIFF:s möte med utrikesminister Cohen

MIFF hade ändå ett möte med Israels utrikesminister. Några timmar tidigare på söndagen, innan konferensen startade, blev jag inbjuden till utrikesministeriet av en grupp judar från Kanada. Eli Cohen (Likud) berättade om besök i Sudan och Turkiet och samtal med europeiska diplomater. Israel är oroad över att Europa ger ekonomiskt stöd till organisationer som intensifierar konflikten. Istället för att blanda sig in i Israels konflikter på ett negativt sätt, borde de först lösa konflikterna i Europa, menade Cohen. Om Israel gör som européerna kräver, drar sig tillbaka från Judéen och Samaria, kommer Afghanistans historia att upprepa sig: området kommer att tas över av totalitära islamister.

MIFF:s möte med utrikesminister Cohen

MIFF hade ändå ett möte med Israels utrikesminister. Några timmar tidigare på söndagen, innan konferensen startade, blev jag inbjuden till utrikesministeriet av en grupp judar från Kanada. Eli Cohen (Likud) berättade om besök i Sudan och Turkiet och samtal med europeiska diplomater. Israel är oroad över att Europa ger ekonomiskt stöd till organisationer som intensifierar konflikten. Istället för att blanda sig in i Israels konflikter på ett negativt sätt, borde de först lösa konflikterna i Europa, menade Cohen. Om Israel gör som européerna kräver, drar sig tillbaka från Judéen och Samaria, kommer Afghanistans historia att upprepa sig: området kommer att tas över av totalitära islamister.

Diskussion om Irans atomhot

En av paneldiskussionerna på måndagen fokuserade på Iran. Vi hörde att ayatollorna har gjort ett strategiskt val att stå på Kinas och Rysslands sida i kampen mot väst, och de har noll intresse av att återgå till ett atomavtal. Endast en kombination av ekonomiskt, diplomatiskt och militärt tryck kan avskräcka Iran från att färdigställa kärnstridsspetsar.

Abrahamavtalen viktigast på länge

Enligt Cohen är Abrahamavtalen det viktigaste som hänt i Mellanöstern de senaste decennierna. Israels normalisering med Förenade Arabemiraten, Bahrain, Marocko och Sudan var ett huvudämne på tisdagen. Experterna antar att freden med Saudiarabien kommer att utvecklas gradvis, och inte nödvändigtvis markeras med en ceremoni utanför Vita huset. En nära kontakt mellan Riyadh och Jerusalem utvecklas allt mer.

Hi-tech, rättsreformer och extremhögern

Israels högteknologi var ett tredje huvudtema på konferensen. Det är flera underbara nya projekt på gång där Israel verkligen kan göra skillnad i världen, men flera av ledarna inom denna bransch har nyligen uttryckt oro över hur regeringens rättsreformer kan påverka investeringsviljan i Israel. “Just nu verkar det som att varje ledare i det här landet är en baby”, sa en paneldeltagare. Några av de mest extrema högerpolitikerna i Israel gjorde frånstötande uttalanden under mitt besök, efter att våldsamma bosättare genomfört en hämndattack i Huwara på söndagskvällen. Lyckligtvis fördömdes attacken av regeringsledningen och i Likud växer missnöjet med de mest extrema koalitionsmedlemmarna.

Kommunistisk demonstration

Det finns också krafter i den israeliska vänstern som utnyttjar krisen i egen sak. En av de brittiska deltagarna på konferensen gick för att delta i en protest mot regeringen på måndagskvällen, men han möttes av hammare och skäran. Han var inte så förtjust i att demonstrera tillsammans med kommunister och drog sig tillbaka.

Kompromiss om lagförslaget?

De flesta israeler jag pratade med hoppas att det kommer att bli en kompromiss i de föreslagna rättsreformerna. Men som Haviv Rettig Gur (politisk kommentator i Times of Israel) påpekar i en ny podcast den 3 mars så har de olika partierna i regeringskoalitionen bidragit med olika delar av förslagen, som är väldigt viktiga för dem. Detta försvårar möjligheterna att kompromissa. Oppositionen har också visat liten lust till riktiga samtal, men en välinformerad källa tror att det pågår förhandlingar bland advokater och andra intellektuella som kan leda framåt.

Maktfördelningen förändras

Israel kommer att ta sig igenom kriserna, tror Gur. Det är ljus i slutet av tunneln. Tvister om förlikningar och Högsta domstolens roll har pågått i flera decennier, men den rådande krisen kan tvinga fram klargöranden, tror journalisten. Även om det skulle ske förändringar som påverkar maktfördelningen i landet är det inte givet att dessa blir permanenta. En sådan utveckling kan vändas eller justeras, vilket har skett i många demokratier genom åren. Och högern tror också att reformerna kommer att ge mer demokrati, genom att den folkvalda församlingen Knessets makt stärks på bekostnad av Högsta domstolen.

Israeler är lyckliga

I den senaste mätningen av världens lyckligaste medborgare kom Israel på 9:e plats, strax efter Sverige på 7:e och Norge på 8:e plats. Faktorer som ingår i bedömningen är bland annat ekonomiska förhållanden, sociala förhållanden, medellivslängd, frihet och generositet. När jag jämför dagens Israel med vad jag upplevde på min första resa 1995 kan man förstå att de flesta israeler är nöjda med utvecklingen.

Om inte Förintelsen eller Israel funnits

Ännu ljusare framtiden spådde futuristen professor David Passig på konferensen. Med bara några siffror visade han den enorma betydelse Israel har haft för det judiska livet. Idag finns det cirka 15 miljoner judar i världen, och drygt 7 miljoner av dem bor i Israel. Om det inte hade funnits någon Förintelse, och Israel hade etablerats, skulle det finnas 36 miljoner judar i världen idag. Om det hade funnits en förintelse, och staten Israel inte hade upprättats, skulle det idag bara finnas 6-7 miljoner judar.

Judarnas demografiska framtid

Men enligt Passigs beräkningar för framtiden kommer Israels betydelse för det judiska livet bara att bli ännu viktigare i framtiden. År 2050 kommer antalet judar i världen att ha ökat till 18 miljoner. 65 procent av dem kommer att bo i Israel, cirka 12 miljoner. Under de kommande 50 åren kommer antalet judar i andra länder att fortsätta att minska. Uppskattningarna visar att det kommer att finnas 20 miljoner judar i Israel år 2100 och 4 miljoner judar i resten av världen.

Återuppbyggnaden av det som gick förlorat under Förintelsen pågår fortfarande. Israel blev ljuset i slutet av tunneln efter det judiska folkets största tragedi. Den judiska staten kommer att fortsätta vara så även efter att den nuvarande regeringen, Högsta domstolen och kriser är historia. Det finns goda skäl att glädjas och stödja det.

PS! Under mitt besök i Israel gjorde jag flera direktsändningar på MIFF:s sociala medier.

Ser maten god ut? (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Goda smaker i Mehane Yehuda-marknaden. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Stenblock har satts upp längs trottoarkanterna för att skydda fotgängare från palestinska terrorister som attackerar med fordon. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem