Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Palestinska barn och israelisk militär

Låt oss först konstatera: palestinska barn borde inte ha någon kontakt alls med det israeliska militära rättsväsendet. Ingen alls!

Palestinska barn bakom israeliskt galler kunde undvikits på två sätt:

Acceptera Israel som en judisk stat!

1 : Den palestinska ledningen skulle ha gått med på att dela området mellan Medelhavet och Jordanfloden med en judisk stat. Palestinierna krigar för en arabisk stat nummer 23 och en muslimsk stat nummer 58, men de har förkastat det folkrättsliga kravet på en judisk stat på 1920-talet, 1937, 1947, 2001, 2010, 2014 och förkastar fortfarande en judisk stat. Senast i mars 2016 kom det senaste avslaget när president Mahmoud Abbas mötte USA:s vicepresident Joe Biden.

Om palestinierna inte går med på att leva sida vid sida med en judisk stat, kommer både judarnas och arabernas barnbarn också att uppleva det våld och hat som denna snart sekellånga strid alstrar.  De som sitter fängslade för våldsamheter måste få en tydlig signal om att palestinierna måste acceptera Israel som en judisk stat. Obama-administrationen var tydlig med detta, men européerna har misslyckats med det budskapet. Därför krigar fortfarande många palestinier för att bli av med den enda staten i världen som alltid ger en fristad för judar som flyr från antisemitism.

Använd inte barnsoldater!

2 : Palestinska barn bakom galler ha undvikits om en kultur skapats i det palestinska samhället för att hålla barn utanför väpnade strider. Palestinska föräldrar, organisationer, skolsystem och media har fullt ansvar genom att använda barn i krig mot Israel – som scouter, kurirer, stenkastare, beväpnade eller som självmordsbombare. En stor del av uppviglingen av palestinska minderåriga barn till våld finansieras av den palestinska myndigheten och institutioner, NGO och media. Stöd till dem utan tillräckliga krav och kontroll ger även Sverige ett direkt och indirekt ansvar.

“Barn har rätt att skyddas från att bli skadade och misshandlade, fysiskt och psykiskt”, står det i FN:s barnkonvention. Då måste det vara en primär uppgift för föräldrar och ett samhälle att förhindra barn från att delta i upplopp och konfrontationer, som man vet kan bli våldsamma. Internationell lag förbjuder icke-statliga väpnade grupper att rekrytera eller använda barn under 18 år. Här begår flera av de militanta palestinska grupperna brott dagligen. De som inte har sett bilder och filmer från de militanta barnlägren i det palestinska samhället borde ta en titt på YouTube.

Hur många palestinska minderåriga grips?

Verkligheten, enligt det israeliska försvaret, var att 886 minderåriga greps under 2015. Nästan 1/3 av dessa åtalades för att kasta sten, 100 för att tillverka eller kasta brandbomber. 14 åtalades för mord eller mordförsök, 3 för skottlossning, 12 för medlemskap i en terroristorganisation, 7 för illegalt vapeninnehav och 15 för misshandel av soldater.

Hur många minderåriga grips i andra länder?

Dessa siffror måste ses i perspektiv. Långt över 1 miljon palestinska minderåriga bor på Västbanken. Andelen gripna minderåriga uppgick därmed till cirka 0,8 promille. De israeliska säkerhetsåtgärderna och arresteringarna riktar sig mot de inblandade i våldsamheter, inte mot den stora majoriteten av palestinska minderåriga som håller sig borta från jihad.

För det är jihad som de minderåriga palestinierna uppviglas till. Och deras kamp är lika dödlig. Hakim Awad var 17 år och minderårig när han och hans ett år äldre kusin brutalt mördade familjen Fogel, medan de sov i mars 2011. En tre månader gammal flicka fick halsen avskuren. Två pojkar, fyra och elva år gamla och deras föräldrar dödades också med kniv. Angriparna har fortfarande inte visat några tecken på ånger, tvärtom är de stolta över vad de gjorde. Det är deras familj också. Är detta ett dåd som svenskar inte tycker ska straffas?

Stenkastning är inte heller ett oskyldigt pojkstreck. Det har tagit liv och det kan orsaka stor skada på liv och egendom. “Stenarna var stora nog för att döda”, stod det på förstasidan av VG Nett när norska observatörer i Hebron föll offer för palestinsk stenkastning 2006. Judah Shoham blev aldrig tonåring, han dödades av palestinier som kastade sten, bara fem månader gammal. Jonathan Palmer dödades före sin tvåårsdag tillsammans med sin pappa när palestinier kastade sten mot deras bil i oktober 2010. Det finns fler liknande exempel.

Israeliska myndigheter skyddar palestinska barns lagliga rättigheter, inklusive de som är inblandade i livshotande attacker. Lagen är tydligt med att tortyr eller förnedring inte är tillåtet. Det är också förbjudet att sätta minderåriga i isolering för att tvinga fram ett erkännande. Den israeliska militära åklagarmyndigheten på Västbanken har genomfört en rad åtgärder och lagändringar det senaste decenniet som gett ännu större rättssäkerhet och skydd för minderåriga.

Genèvekonventionen bestämmer att stridande, oavsett ålder, ska dömas av militärdomstolar. (Foto wikipedia.org)

Att minderåriga döms i militärdomstolar kan låta skrämmande, men det är artikel 66 i den fjärde Genèvekonventionen från 1949 som bestämmer detta. De allra flesta rättsregler i en rättsstat gäller även i dessa militärdomstolar. Bevisreglerna är desamma som i de israeliska civila domstolarna.

Varför arrestera misstänkta på natten?

Huvudsyftet med att israeliska styrkor genomför arresteringar på natten är att visa hänsyn, genom att undvika så mycket friktion som möjligt mellan israeliska soldater och den palestinska civilbefolkningen. Under dagen skulle gripanden lättare kunna urarta till stora och våldsamma konfrontationer med stora konsekvenser för liv, hälsa och egendom.

Arresteras minderåriga i andra länder?

Varje år arresteras tiotusentals barn i USA under 15 år. För barn under 18 år är antalet mycket större. År 2007 sedan dömdes 2 270 amerikaner till livstids fängelse för brott de hade begått som minderåriga. Den straffrättsliga minimiåldern i Indien och Pakistan är 7 år, i Australien, England och Schweiz 10 år och i Israel 12 år, medan Norge och Sverige 15 år. Flera har motionerat för att sänka åldersgränsen i Sverige, som upplevs otidsenlig.

Barn straffas även utanför krigsområden över hela världen för grova handlingar. Varför kritiseras Israel efter en annan standard och så ensidigt? Är målet främst att demonisera världens enda judiska stat utan perspektiv och saklighet?

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.