Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Svar på vanliga frågor

Får araber köpa mark?

Ja, israeliska araber får naturligtvis köpa mark i Israel. Men det finns restriktioner för både judar och araber, eftersom de legala aspekterna är mycket komplicerade.

Får araber sälja sitt hus?

Nej, araber i östra Jerusalem får inte sälja sina hus till judar. De palestinska myndigheterna straffar dem hårt med bl a fängelsestraff.

Får israeliska araber göra värnplikt?

Nej, inte många israeliska araber gör värnplikt.  Debatten handlar om att det tyvärr finns för stor andel som kan begå terrorhandlingar. Men nästan 1000 israeliska araber tjänstgör nu i enheten Gadsar. Beduiner utgör 1% av armén.

Gör alla israeler värnplikt?

Nej, numera är det bara cirka hälften som gör militärtjänstgöring. Nästan inga ultraortodoxa tjänstgör, vilket lett till debatt.

Har judar bott i Jerusalem i modern tid?

Ja, redan på mitten av 1850-talet var judarna i majoritet i Jerusalem och 1881 – 1923 skedde en stor judisk invandring.

Har säkerhetsbarriären fungerat?

Ja, säkerhetsbarriären har skyddat judarna i Israel från de flesta terrorangrepp utförda av palestinier på Västbanken.

Har tyska staten kompenserat Förintelsens offer?

Nej, den tyska staten betalar bara överlevande barn från koncentrationslägren en engångssumma på 2500 Euro. Det kallas ”Wiedergutmachung” och kan översättas som ”Återgottgöra”. Den tyska staten anser att struntsumman kan gottgöra ett förstört liv efter tiden i Auschwitz med misshandel, svält, sjukdomar, ständig skräck, stulna hem och mördade familjemedlemmar.

Är Gaza ockuperat nu?

Nej, Gaza är inte ockuperat. Israel lämnade området helt 2005. Alla 21 judiska byarna togs bort. Egypten och Israel tillsammans försöker se till att det inte förs in vapen och sprängämnen till terrororganisationerna.

Tjänar arabiska israeler bra?

Ja, allt fler arabiska israeler tillhör medelklassen (27%) och 3% anses förmögna. Särskilt ökar antalet kvinnliga araber med hög utbildning. 93% av araberna äger sina bostäder, medan bara 70% av judarna gör det.

Är Israelbojkott antisemitism?

Ja, BDS (Bojkotta Deinvestera Sanktionera Israel) är antisemitism. När USAs kongress nyligen antog resolution 246 med röstsiffrorna 398-17 fördömdes BDS med att det ”ifrågasätter och underminerar själva legitimiteten för Israel och dess folk”.  Österrikes parlament antog i februari 2020 enhälligt en resolution om att BDS är antisemitisk.

Uppviglar den Palestinska Myndigheten araberna?

Ja, den Palestinska myndighetens dagstidning Al-Hayat al-Jadida publicerade i januari 2020 en artikel där man uppmanar läsarna att begå terrormord på judar för att sabotera en konferens om Förintelsen med Stefan Löfven.

Finns det över 5 miljoner palestinska flyktingar?

Nej, UNRWA:s uppskattning av att det finns 5,6 miljoner palestinska flyktingar stämmer inte alls. 20 000 är en mer korrekt siffra eftersom man, enligt alla konventioner, bara ska räkna med de nu levande som bott i Israel. De som flyttade till Västbanken och Gaza bor redan i det område som de vill få som Palestina. Flyktingar i Jordanien bor också redan i det land de fick som arabiskt redan 1921.

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.