Göteborgs Universitet fortsätter att utsättas för anti-israelisk aktivism. Och nu har konflikten trappats upp ytterligare när aktivistgruppens hotfulla brev till rektorn fått henne att aktivera universitetets särskilda säkerhetsrutiner.
Aktivistgruppen ”GU students for Palestine” uppförde i maj ett tältläger på Vasaplatsen (”Gazaplatsen”) ett par hundra meter från universitetsledningens kontor, innan de ett halvår senare slutligen avhystes på grund av att Liberalerna i Göteborg ansökt om demonstrationstillstånd på samma plats.
Gruppen övergick därefter till brevskrivande. De skrev – genom talespersonen Taha Khatab – ett hotfullt formulerat brev till universitetets rektor Malin Broberg, som i sin tur valt att aktivera lärosätets säkerhetsorganisation, vilket GP rapporterat om.
Brevet ingår i en pågående mailväxling där aktivisterna själva satt upp en deadline för när rektorn skall ha besvarat frågor som gäller universitetets samarbeten med israeliska aktörer. Deras slutgiltiga krav är att samtliga samarbeten med israeliska institutioner skall avbrytas.
Enligt brevet är aktivisternas ”tålamod nu slut” varför det kommer att utföras ”omfattande åtgärder riktade mot Göteborgs universitetsledning, med dig [rektor Broberg] i spetsen.” Aktivisternas ”kommande åtgärder kommer att vara kraftfulla, synliga och omöjliga att ignorera”, skriver de. Brevet har skickats som ”en sista varning”.
Medan vi i sociala medier just nu kan läsa hur advokater, domare och åklagare diskuterar huruvida brevet utgör terroristbrott eller snarare olaga hot, menar brevets undertecknare att det i själva verket är han själv och aktivisterna som är de egentliga offren, då rektorn inte skall ha varit tillräckligt tillmötesgående.
Terroristbrottslag (2022:666) 4§ 2b) För terroristbrott döms den som begår eller försöker begå ett uppsåtligt brott om … gärningen begås i avsikt att otillbörligen tvinga ett offentligt organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller att avstå från att vidta en åtgärd.
Svenska åklagare och poliser har hittills valt att hålla en försiktig, för att inte säga undfallande, linje inför anti-israelisk aktivism. MIFF bevakar frågan och hoppas ges möjlighet att återkomma.