Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Svenska politiker ställer upp på konferens med Hamas agenda

Ett antal svenska riksdagsledamöter planerade att närvara vid konferensen i Malmö. (Blankettdump från arrangörernas affisch)
När en liknande konferens hölls i Danmark 2019 uttalades hat mot israeler och uppmuntran att offra sitt eget liv i jihad för Palestina.

Lördagen den 27 maj deltar de svenska riksdagsledamöterna Jacob Risberg (Miljöpartiet), Håkan Svenneling (Vänsterpartiet), Azra Muranovic (Socialdemokraterna), Ola Möller (S), Malcolm Jallow (Vänsterpartiet) och Jamal El-Haj (S) enligt en påannonsering för en konferens i Malmö.

Konferensen arrangeras av European Palestinians Conference, en grupp som leds av palestinier med kopplingar till Hamas. Bland arrangörerna finns The Palestinian Return Centre (PRC), etablerat i London 1996. PRCs propaganda bygger på Hamas och Muslimska brödraskapets ideologi. Organisationen PRC blev olaglig i Israel 2010, delvis på grund av deras koppling till Hamas som EU och Sverige klassar som en terrororganisation.

Konferensens huvudtema är palestiniernas “heliga” rätt att återvända till “sitt” land. Detta är kodord för att utplåna världens enda judiska stat och ersätta den med arabisk stat nummer 23 och en muslimsk stat nummer 58. Alla arabländer har drivit och jagat ut sin judiska befolkning under de senaste 75 åren, en minskning från nära en miljon till några tusen. Det har också skett en lika kraftig minskning av antalet judar i muslimska länder, inte minst i Iran och Turkiet.

Arrangörerna hade en liknande konferens i Danmark 2019. Redan då varnade MIFF i förväg, men det däpade inte arrangörernas budskap. I direktsändningar från konferensen fanns hatiska, uppviglande uppmaningar, framställning av israelerna som torterare, det förekom konspirationer om den sionistiska lobbyn, det fanns krav på att erövra all israelsk mark och det fanns uppmuntran att offra sitt eget liv genom jihad för Palestina.

Deltagarna fick veta att sionisterna, det vill säga judarna, inte har några rättigheter i Palestinas landområde. Endast om Palestina etableras med Jerusalem som huvudstad kommer fred i världen att säkerställas, “eftersom detta är den centrala frågan, huvudorsaken till all frustration”.

– Vi kommer inte att mjukna, hur mycket Amerika än finansierar dig och ger dig miljoner, kommer en dag när du hamnar under jorden, sjöng en artist. Så spreds drömmen om döda israeler till tusentals palestinier från hela Europa som deltog i konferensen. På lördag ställer svenska politiker upp för att stödja denna hemska propaganda.

Den 1 juni 2023 inför Sverige en lag som gör den som deltar i terroristorganisationers verksamhet på ett sätt som kan främja, stärka eller stödja organisationen straffrättsligt ansvariga.

Bland arrangörerna av konferensen i Malmö finns Mazen Kahel. 2010 var han inblandad i Mavi Marmaras försök att bryta sjöblockaden av Gaza. Han var sedan associerad med den europeiska kampanjen för att avsluta belägringen på Gaza (ECESG). Denna organisation förklarades olaglig i Israel 2013 för sina nära band till Hamas.

Amin Abu Rashid är också listad bland ledarfigurerna på webbplatsen för arrangören EPC. Han var knuten till Al Aqsa Foundation, som säkerhetspolisen i Nederländerna förklarade som en front för Hamas och förklarade olaglig 2003. Senast, 2017, var han involverad i en demonstration i Nederländerna där arabiska uppmaningar att döda judar sades att ha ropats.

En tidligare konferens hölls i Malmö 2006. Då tilltalade Hamas-ledaren Ismail Haniyeh deltagarna via videolänk.

Inför konferensen 2019 påpekade MIFF att EPC har en Hamas-agenda. Det upprepade den danske politikern Mogens Lykketoft när han talade på konferensen. Det gav honom applåder. Lykketoft fortsatte med att säga att han inte var där för att ge stöd till Hamas. Den kommentaren gav inga applåder.

Lykketoft berättade för publiken att det ryktas att han är för Israels förintelse. Sedan kom applåderna. När Lykketoft tog avstånd från detta, och betonade att han stödjer Israels rätt att existera, var det tyst i salen, rapporterade MIFF Danmark.

Bland talarna finns också den pensionerade svenske diplomaten Ingmar Karlsson, som ska ha sagt att Islamiska statens kalifat var bättre än Israel.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem