Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

B´Tselem – organisationen med de groteska anklagelserna mot Israel

Bildades 1989 av en grupp akademiker, advokater, journalister och medlemmar från Knesset, där majoriteten tillhörde partierna Meretz och Labor.

De själva säger att de ”agerar i första hand för att ändra Israels politik i de ockuperade områdena och se till att dess regering, som styr de ockuperade områdena, skyddar de mänskliga rättigheterna för invånarna där och följer sina skyldigheter enligt internationell lag”.

Driver aktivt sin politiska agenda i de israeliska domstolarna och Knesset.

B´Tselems publikationer speglar dess politiska agenda – att vara ”oliktänkande” och i opposition mot Israels politik. Sedan maj 2014 har B´Tselem under Hagai El-Ads ledning prioriterat opposition och hävdat att ”litet utrymme finns kvar för den israeliska allmänheten att kritisera regeringens politik”.

I oktober 2016 framträdde Hagai Elad vid en specialsession i FN:s säkerhetsråd som initierats av Egypten, Malaysia, Venezuela och Angola. Elad bad FN att ta ”avgörande internationell åtgärd” mot Israel. I sin presentation nämnde Elad inget om palestinska terrorattacker eller uppvigling.

Anklagar Israel för ”apartheid”, för att begå ”krigsförbrytelser”, ”slå och misshandla” palestinier, ”rivning av (palestinska) hus som straff” och påtvingade ”deportationer”.

I oktober 2021 fördömde B´Tselem det israeliska beslutet att terrorklassa sex palestinska icke-statliga organisationer. Efter beslutet twittrade B´Tselemdirektören Hagai El-Ad: ”Stolt över att vara solidarisk med @alhaq-orgs direktör @SJabaren, och med andra palestinska människorättsförsvarare. Al-Haq och @btselem vann stolt internationella utmärkelser tillsammans, och tillsammans kommer vi att besegra denna apartheid”.

I december 2020 ingick B´Tselem i en deklaration med rubriken ”Israel måste tillhandahålla nödvändiga vacciner till palestinska sjukvårdsystemet”. Helt felaktigt, eftersom det är den palestinska myndigheten som enligt Osloavtalen har ansvaret för hälsovården för deras befolkning och dessutom PA antagit sin egen vaccinationspolicy.

I juli 2020, i samband med Black Lives Matter- protesterna, jämförde Hagai Elad Israels behandling av palestinierna med George Floyds död. Elad sa att ”Jag tänker på oss och palestinierna, och tänker på bilden av George Floyd. Vi har vårt knä på deras nackar samtidigt som vi resonerar med oss själva om vi vill fortsätta med det”.

Under 2018 års palestinska våld mot gränsen mellan Gaza och Israel uppmanade B´Tselem israeliska soldater att vägra ingripa mot upploppen. B´Tselem ignorerade Hamasanhängarnas våldsamheter i form av en organiserad attack mot Israel och dess gränsvakter, försök att bryta stängslet och raketattacker mot israeliska civila samhällen.

I mars 2018 gav B´Tselem ut en rapport med falska och vilseledande påståenden om IDF och israeliska militärdomstolar med titeln ”Minderåriga i fara”. NGO Monitors granskningar ”No Way to Treat a Child”  och “No Way to Represent a Child” ger fullständiga svar på felaktigheterna.

Avslöjar B´Tselem´s agenda

B´Tselems ökande radikalisering, demoniserande uttalande och grova förtal har avslöjats av många, bland annat NGO Monitor i rapporten ”From the River to the Sea”: B´Tselem´s Demonization Crosses the Line”.

Juridiska angrepp

I april 2021 välkomnade B´Tselem Internationella brottsmålsdomstolens (ICC) beslut att inleda en formell utredning av påstådda krigsförbrytelser begångna av Israel i ”Staten Palestina”.

I mars 2020 skrev B´Tselem att ”ICC kan – och måste – undersöka situationen i Palestina”. De anklagade också Israel för att använda Förintelsen för att rättfärdiga sin politik. ”Med skamlös cynism försöker Israel att använda just dessa fasor för att rättfärdiga fortsatt förtryck, landgripande och dödande med sina egna händer”.

I Háaretz i januari 2020 påstod Hagai Elad att det israeliska rättssystemet5 ”arbetar för att säkerställa straffrihet för israeliska säkerhetsstyrkor som dödar, missbrukar eller torterar (palestinier)” och hävdade att ”För palestinier, bokstavligen, är Internationella brottsmålsdomtolen deras sista utväg.”

Apartheid-retorik

B´Tselem är en del av ett nätverk av icke-statliga organisationer som tillverkar nya och konstlade definitioner av apartheid, för att utvidga kampanjerna som försöker demonisera och delegitimera Israel. Israels demokratiska stat som försvarar sig mot ständiga attacker från terrororganisationer och islamistiska stater, har inget med apartheid att göra!

I samband med konflikten i Gaza maj 2021 tweetade B´Tselem: ”Att bomba bostadstorn – som inte utgör ett militärt hot – är ett krigsbrott… Arkitekterna och ledarna för den israeliska apartheidregimen, som inte betraktar palestinier som jämställda människor som förtjänar mänskliga rättigheter, borde åtalas för detta krigsbrott”. Detta är ett av otaliga exempel på ensidigheter, felaktigheter och demoniseringar.

B´Tselem och Kerem Navot publicerade i mars 2021 rapporten ”This Is Ours – And This Too”, där de anklagade Israel för att ”verka mer beslutsamma än någonsin att fortsätta upprätthålla och föreviga en apartheidregim i hela området under dess kontroll”. Rapporten finansierades av Norges regering.

I januari 2021 lanserade B´Tselem en diskriminerande och hatisk kampanj med parollen ”En regim med judisk överhöghet från Jordanfloden till Medelhavet: Detta är apartheid.” I kampanjen attackerade de Israels roll som tillflykt för förföljda judar och använde frasen ”från floden till havet” – som syftar på det palestinska målet att förstöra Israel. B´Tselems demonisering går över alla gränser.

Anställda

I mars 2019 anställde B´Tselem Simone Zimmerman för att leda organisationens politiska operationer i USA. Zimmerman är medgrundare av IfNotNow (INN), en USA-baserad ytterkantsgrupp som använder sig att ytterst polariserande taktik för att attackera amerikanska judiska institutioner som de säger ”stödja ockupationen”.

Zimmerman var en kort tid «nationell judisk uppsökande koordinator” för USA:s senator Bernie Sanders presidentkampanj 2016. Hon avskedades efter ett inlägg med svordomar i sociala medier där hon anklagade Israels premiärminister Netanyahu för att sanktionera ”morden på över 2 000 människor” under Gazakriget 2014.

2017 antydde B´Tselems Sarit Michaeli att Israel är skulden till sexuella övergrepp mot barn i Gaza. En palestinsk psykolog hävdade i Háaretz att ”mer än en tredjedel av barnen jag såg i flyktinglägret Jabalaya i Gaza berättade för mig att de blivit utsatta för sexuella övergrepp”. Sarit Michaeli tweetade att ”Två miljoner människor inlåsta i ett stort fängelse i ett decennie, och de flippar ut. Vem skulle tro det?”

2016 avslöjade det israeliska nyhetsprogrammet ”Uvda” hur den B´Tselemanställda Nasser Nawaja och den radikala aktivisten Ezra Nawi diskuterade att informera den palestinska myndighetens säkerhetstjänst om en palestinsk man som hade för avsikt att sälja mark till judar på Västbanken. Försäljning av mark till judar är belagt med dödsstraff, enligt palestinsk lag. Enligt Nawi torteras de misstänkta, varefter de dödas.

B´Tselems Atef Abu a-Rub anklagade Tyskland för att ”ge pengar till judarna” och sedan hänvisa till Förintelsen som ”en lögn”.

Den tidigare VD 2001-2014 för B´Tselem Jessica Montell har sagt att ”Jag tänker att ordet apartheid är användbart för att mobilisera människor på grund av sin känslomässiga styrka. I några fall är situationen på Västbanken värre än apartheid i Sydafrika”.

B´Tselem-anställde Lizi Sagie fick avgå sedan B´Tselem kritiserats sedan hon skrivit i sin blogg ”IDF:s Minnesdag är en pornografisk cirkus av glorifierad sorg och tystade röster… Israel begår mänsklighetens värsta grymheter…Israel bevisar sin hängivenhet till nazistiska värderingar…Israel exploaterar Förintelsen för att få internationella förmåner”.

Partners

B´Tselem är medlem i Fédération Internationale des Droits de l´Homme (FIDH) som är aktiva i anti-israeliska BDS-kampanjer över hela världen. FIDH finansieras av flera europeiska regeringar och består av 178 organisationer.

B´Tselem är medlem av ”Displacement Work Group”, som är initierat av Badil och OCHA för att ”registrera brott mot mänskliga rättigheter som leder till undanträngning av människor från deras land och samhällen”. Andra medlemsorganisationer är Diakonia, Addameer, Al-Haq, DCI, Oxfam UK, PCHR, ICAHD, Stop the Wall, Yesh Din etc.

B´Tselem är medlem av UNICEF´s ”Working Group on Grave Violations against Children” för att rapportera om grava brott mot barn i Israel och i de ockuperade territorierna”. NGO Monitor har rapporterat om missförhållandena i denna arbetsgrupp.

Ekonomisk finansiering

B´Tselem för stora summor i stöd från Sverige, Norden, EU och USA. Svenska SIDA skriver ”SIDA stöder också etablerade organisationer som bidrar till registrering och dokumentering av brott mot mänskliga rättigheter som Al Haq och B´Tselem”. Diakonia har också mångåriga ekonomiska bidrag, liksom Svenska Generalkonsulatet i Jerusalem.

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.