Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

8 000 israeler är fångade i kriget i Ukraina

Ryska styrkor har ockuperat Ukraina. Israeliska myndigheter ber nu alla israeler att fly landet. (Illustrationsfoto: Wikipedia)

Ber israeler att fly till gränsövergångar i väster.

Det israeliska utrikesdepartementet säger att israeler som fortfarande är i Ukraina bör resa till en av gränsövergångarna väster om landet, på grund av Rysslands invasion. 

Ministeriet säger att de har personal stationerade vid Medyka-gränsövergången till Polen, Vysne Nemecke till Slovakien, Zahony till Ungern och Siret till Rumänien. Det kommer också att finnas personal vid Palancas gränsövergång till Moldavien. 

Israel har bett sina medborgare i flera dagar att lämna Ukraina, men det uppskattas att det fortfarande finns runt 8 000 israeler kvar i landet.

Immigrationsminister Pnina Tamano-Shata säger att Israel är redo att hjälpa Ukraina med humanitärt bistånd. Israel är också redo att ta emot judiska invandrare, som nu flyr från det krigsdrabbade landet.

Israels Lag om återvändande

Omkring 200 000 ukrainare har rätt till medborgarskap i Israel enligt Lagen om återvändande. Israel kommer att erbjuda dem som flyr gratis boende och mat.

Många judar i Ukraina har också sökt skydd i sin lokala synagoga. Flera synagogor har satt upp sandsäckar i fönstren för att skydda sig.

– Det är runt 20 000 judar som ringer till oss nu. Vi förbereder synagogan genom att skydda fönstren med sandsäckar. Det är många som inte har någonstans att ta vägen, säger rabbinen Mendel Moskovitz, som tillägger:

– Vi trodde inte att något sådant här kunde hända, säger han.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem