Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Drottning Elizabeths komplexa relation med det brittiska judiska samfundet

Drottning Elisabethh II (https://www.flickr.com/photos/presidenciamx/16523829239/)
Hon inspirerade till lojalitet bland brittiska judar under hela sin regeringstid, var värd för judiska och israeliska ledare, men det irriterade medlemmarna i samhället att hon aldrig besökte Israel.

Drottning Elizabeth II, som satt på tronen i 70 år fram till sin död i torsdags, hade en lång och varm relation med det brittiska judiska samfundet, från början av hennes regeringstid 1952 genom hennes sista år.

Strax efter hennes fars kung George VI död i maj 1952 träffade drottningen den brittiska överrabbinen och ledarna för den brittiska judiska församlingen. En månad senare var judiska tjänstemän och den israeliska ambassadören  närvarande vid hennes kröning i Westminster Abbey, berättar Times of Israel.

Engagemang för judiska samfundet

I juni 2022 skrev Marie van der Zyl, ordföranden för de brittiska judarnas styrelse, att drottning Elizabeth har “varit en klippa för nationen” och har odlat “en lång historia av engagemang i det judiska samfundet. ”

Inget besök i Israel

Under sina decennier som Storbritanniens statschef odlade drottning Elizabeth vänskapliga band med inhemska judar såväl som hjärtliga relationer med israeliska ledare. Men även om hon gjorde officiella besök i dussintals länder under sin tid, besökte hon aldrig staten Israel.

Prins William bröt “bojkotten”

Faktum är att ingen medlem av kungafamiljen någonsin besökte Israel i en officiell egenskap förrän 2018, när prins William anlände till den judiska staten och hävde den inofficiella bojkotten.Prins Philip hade gjort ett personligt besök i Israel 1994 för att hedra sin mor, prinsessan Alice av Grekland, som ligger begravd på Oljeberget i Jerusalem. Och prins Charles besökte Israel 1995 och 2016 för att närvara vid Yitzhak Rabins och Shimon Peres begravningar. Dessa vistelser var dock inte officiella kungliga besök.

Qatar, men inte Israel

Kungafamiljens decennier långa vägran att genomföra ett officiellt besök i staten Israel – samtidigt som de inte hade några betänkligheter att resa till auktoritära monarkier som Saudiarabien och Qatar – irriterade många israeliska politiker och medlemmar av det brittiska judiska samfundet.

För sent för kungligt besök

Den lokala judendomen hade drivit på hårt för ett officiellt kungligt besök i Israel eftersom det “inte var på tiden. Det är efter tiden för ett kungligt besök.” 

En anonym brittisk regeringstjänsteman sa 2015 att “tills det finns en uppgörelse mellan Israel och den palestinska myndigheten kan kungafamiljen inte riktigt åka dit.”

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem