Search
Här testas det israeliska luftvärnssystemet Spyder vid ett okänt datum. (Foto: Rafael Advanced Defense Systems)

Finland köper israeliskt luftvärn

Konkurrerade bland annat ut det norska luftvärnssystemet.

Den finska regeringen har beslutat att köpa ett israeliskt luftförsvarssystem. Valet står nu mellan två israeliska leverantörer av mark-till-luft-missilsystem, skriver finska nyheterna YLE.

Det är inte känt hur mycket pengar investeringen kommer att kosta, men det blir en betydande investering. Det nya luftvärnssystemet kommer att ha mycket bättre räckvidd och effektivitet än det nuvarande systemet.

– Det är en betydande investering, direkt efter att vi köpt stridsflygplan, säger Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen. I slutet av 2021 beslutade Finland att köpa in totalt 64 stycken F-35 stridsflygplan.

De israeliska företagen Israel Aerospace Industries och Rafael Advanced Systems, som bland annat har skapat Iron Dome, tävlar om anbudet. De israeliska företagen ska ha utkonkurrerat den norska Kongsberg-gruppens och andra anbudsgivares luftförsvarssystem.

Köpet av ett nytt luftvärnssystem sker med den ryska invasionen av Ukraina som bakgrund. Finland delar en lång gräns med Ryssland.

– Läget längs våra gränser är fredligt, men vi måste vara vaksamma och stärka vår försvarsförmåga.

Det är något vi alltid måste göra, säger Kaikkonen. Vilket luftvärnssystem som köps kommer att beslutas i början av 2023.

Här kan du se ett test av Rafael Systems luftvärnssystem Spyder:

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram