Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

”Fördöm Hamas tydligare – annars står väst näst på tur”

Trefaldiga shackvärldsmästaren Sofia Polgar. (Foto privat)
Sofia Polgár har vunnit tre guldmedaljer i Schackolympiaden 1988, 1990, 1994 och vann över Bobby Fisher tre gånger i rad. Sedan 1988 bor hon i Tel Aviv med sin make, som är israelisk mästare i schack. Hennes insändare i Dagens Nyheter publiceras här.

Mitt namn är Sofia Polgár. Jag är ingen politiker, utan representerar bara mig själv. Jag är mamma, född i Ungern, stormästare i schack och bor i Israels huvudstad Tel Aviv. Under min livstid är det två datum som jag aldrig kommer att glömma, 11/9 2001 och 7/10 2023.

Många andra hemska saker har hänt i världen, men dessa två händelser är de som berört mig mest. Om inte västvärlden vaknar kommer det troligen att påverka framtiden för oss alla.

Den 11 september 2001 var jag en ung mamma och hämtade min ettåring hos barnvakt när jag för första gången såg tv-bilderna av ett flygplan som kraschade in i tvillingtornen i New York. Det tog mig en stund att inse att det inte var en actionfilm, utan nyhetsrapportering.

11 september 2001 World Trade Center

Vid den tiden bodde min syster Susan i New York och hennes man arbetade på World Trade Center. Han hade lyckligtvis lämnat byggnaden ungefär en timme tidigare den dagen när nästan 3 000 människor dödades av terroristgruppen al-Qaida.

7 oktober 2023 södra Israel

Den 7 oktober 2023 vaknade jag av sirener och gick ner till skyddsrummet i vårt hus, bara för att en minut senare höra smällen av vårt luftvärnssystem Iron Dome, som förstörde de inkommande raketerna som skickades mot oss från Gaza. Under de nästan 30 åren som jag har bott i Israel har jag sprungit till skyddsrummet många gånger.

1990-talet i Kiryat Shmona i norra Israel

Under 90-talet bodde jag i norra delen av Israel i den lilla staden Kiryat Shmona. Då besköts vi ofta av Hizbollah med Katyusha-raketer. De senaste 20 åren har vi stått under ständig attack av raketer, knivhuggningar och alla slags terrordåd från Hamas och den islamistiska Jihad-rörelsen.

Massakrerna den 7 oktober

Den 7 oktober mördades oskyldiga spädbarn, barn och människor i alla åldrar grymt i en massaker i Israel nära gränsen till Gaza. Det kända antalet offer är över 1 400, och över 200 kidnappades av Hamas. I ett litet land som vårt är varje offer för de fasansfulla brotten nästan alltid en släkting, vän eller någon nära som vi känner.

Sedan dess har det skjutits tusentals raketer mot Israel. När jag skriver dessa rader har det varit ännu en träff, fem minuter från mitt hem.

Systrarna Judith och Sofia Polgar 1988. (Foto Wikipedia/Hund)

Förståelse hellre än sympati

Jag ber inte om sympati, men jag ber om förståelse  – Hamas står för samma sak som Islamiska staten, och jag vill att man ska vakna upp och inse att den radikala islamismen kan slå till var och när som helst.

Fördöm terrorism, annars står väst på tur

Sansade och förnuftiga människorna av alla religioner, särskilt lärare och andliga ledare, bör fördöma alla former av terrorism på ett mycket tydligare och starkare sätt. Annars är det väst som står näst på tur.

När man ser de hjärtskärande bilderna av människorna i Gaza vill jag att man ska veta att de används som mänskliga sköldar av terrorister. Israeliska militären (IDF) kommer att jaga Hamas och göra stora ansträngningar för att undvika civila offer under kriget.

Jag skulle önska att alla inser att terrorsekten Hamas angrep oss och startade kriget. Vi vill bara överleva och måste då ha rätten till självförsvar. Faktum är att vi är helt vanliga människor som vill leva i fred med våra grannar.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem