Trots återkommande kritik mot Israel från både svenska och europeiska politiker, är det just israelisk militärteknik som skyddar deras institutioner och gränser. Partnerskapet med Israel är viktigt och förtjänar uppriktiga politiker, som vågar uttrycka värdet offentligt.
Många svenska riksdagsledamöter, från flertalet partier, ägnar oproportionerligt mycket energi åt att kritisera Israel. Samtidigt skyddas deras arbetsplats, riksdagshuset, från yttre angrepp genom militär teknologi från israeliska företaget Elbit.
Motsvarande fenomen återkommer på EU-nivå. Bryssels politiker uppvisar ett betydande engagemang för att på olika sätt kritisera och motarbeta Israel, men när det gäller att säkra Europas gränser skriver EU mångmiljardkontrakt med israelisk militärindustri.
Israelisk teknik hör i sammanhanget till den allra bästa, och som Israelvän tycker man såklart att det är glädjande när även Israels säkerhet stärks, om än indirekt, genom avtal som dessa.
När EU:s gränser utsätts för påfrestningar – i öst och i syd – vänder sig kontinenten till Israel, som är världsledande i sammanhanget. Och vi kan ha detta samarbete, kombinerat med ett vitalt underrättelseutbyte, eftersom parterna – EU och Israel – inte bara i grunden delar samma värdegemenskap, utan i praktiken ofta står inför liknande hotbild.
Den erfarne israeliske diplomaten Ilan Mor skriver om fenomenet i Jerusalem Post (2025-07-01): Europe slams Israel, then buys its weapons.
”I en tid av snabbt föränderliga hot krävs mer än avancerad teknik för ett effektivt försvar. Det kräver beprövad operativ erfarenhet. Med all respekt för politiska överväganden är behovet av att skydda civila liv verkligt, och Israel har konsekvent visat sig vara pålitligt i detta avseende.”
Ilan Mor nämner inte de inledande exemplen ovan, men har synpunkter på skillnaden mellan vad europeiska politiker uttrycker när det gäller Israel, och vad de sedan faktiskt gör i praktisk handling:
”I grund och botten handlar det här inte om PR. Det är ett test av Europas strategiska samordning och moraliska klarsyn. Europeiska ledare måste fråga sig själva: är Israel en demokratisk partner som står inför verkliga, pågående hot, eller utgör den judiska staten bara ett bekvämt förråd av militär expertis? Den nuvarande hållningen – att dra nytta av Israels erfarenhet samtidigt som man undanhåller solidaritet – är i praktiken en form av strategisk opportunism.”
Om Europas politiker hycklade mindre och vågade mer, skulle båda parter få ut mer av det viktiga partnerskap som redan finns, menar ambassadören.
Ilan Mor på X: https://x.com/ambassadormor
/AE