Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Judisk politiker överfallen i Finland

Ben Zyskowicz är en av de mest framstående personerna i den judiska församlingen i Finland. (Foto: Kristian Tervo/Flickr)
Ben Zyskowicz nedslagen på öppen gata av en man som gjorde antisemitiska uttalanden.

Den finske politikern Ben Zyskowicz är en av de mest framstående personerna i det judiska samhället i Finland. Nyligen attackerades han på öppen gata i huvudstaden Helsingfors under en kampanj i samband med det kommande valet den 2 april, skriver den finska nyhetsbyrån Yle.

Zyskowicz har varit ledamot av den finska riksdagen sedan 1979 och är den av landets politiker som suttit längst. Som politiker i det liberalkonservativa Samlingspartiet har han länge stött det finländska Nato-medlemskapet.

– Mannen började skrika om Nato, att han ville döda mig och knuffa ut mig på tunnelbanespåret, som låg precis bakom mig. Efteråt slog han mig i ansiktet med handen, säger Zyskowicz till den finska tv:n.

Angriparen, en 38-årig man, gjorde också antisemitiska uttalanden mot den högprofilerade judiska politikern.

– Han skrek åt mig om judendom och judar. Han sa något om att Finland tagits över av judarna och av invandrare, förklarar Zyskowicz.o.

Den 68-årige politikern säger att han kom ifrån händelsen utan större skador, men att hans händer var blodiga till följd av fallet.

Gärningsmannen greps av polisen kort efter händelsen.

Attacken har skickat chockvågor genom finsk politik. Finlands statsminister Sanna Marin kallar händelsen chockerande.

– Alla ska kunna driva kampanj i fred, utan rädsla för våld. Ett angrepp på en kandidat är ett angrepp på demokratin, säger premiärministern.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem