Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Ny bok: Jewish Lives Matter

Fiamma Nirenstein har skrivit boken Jewish Lives Matter. (Foto: Wikipedia Commons)
Den italienska journalisten och politikern Fiamma Nirenstein förklarar vad som gör judehat så unikt och farligt.

Fiamma Nirenstein är en italiensk-judisk journalist och författare. Under perioden 2008 till 2013 var hon ledamot av det italienska parlamentet. Hennes nya bok Jewish Lives Matter har översatts till engelska och publicerats av Jerusalem Center for Public Affairs. Boken kan

laddas ner gratis som PDF från tankesmedjans nättsida.

Förklaringen till antisemitism

Jewish Lives Matter fokuserar på utvecklingen av internationell antisemitism de senaste åren, med särskild tonvikt på vad som hände under och efter Gazakriget i maj 2021. Det kanske viktigaste bidraget Nirenstein gör i boken är dock hennes förklaring av årtusenden av lång antisemitism. Hon menar att antisemitismen i första hand beror på judarnas moraliska lojalitet till ett värdesystem och livsval som ställer världen framför en etisk spegel.

Judarnas tro att de är ett utvalt folk lägger på dem ett stort moraliskt ansvar. Att det judiska folket har burit med sig Torahs budskap om en Gud som håller mänskligheten ansvarig är svårt att acceptera.

Därför accepteras inte Israel

Det är också därför antisemiter avvisar det judiska folkets hemland Israel, tror Nirenstein. “Israel har väckt det judiska folket till liv efter många massakrer, vunnit krig som allt sunt förnuft säger att de borde ha förlorat, gjort torrt land bördigt, räddat judar i exil som annars skulle ha blivit förföljda eller dödade, befolkat sig med barn medan resten av västvärlden har sett födelsetalen sjunka, gett oss ovärderliga mediciner och högteknologisk elektronik och mjukvara, och välkomnat hem judiska invandrare från hela världen, inklusive de som aldrig tidigare hade sett vatten komma från en kran”, skriver hon.

Antisemitism inte vanlig rasism

För att förstå antisemitism får man inte tro att det är vanlig rasism, argumenterar Nirenstein. Motiven som driver hat mot judar är unika, även om många fördomar gömmer sig under dess täckmantel. Antisemitismen har varit flexibel – på vissa ställen fördöms judarna som kommunister och revolutionärer, på andra som kapitalister och borgerliga.

Antisionismen den nya antisemitismen

Den nya antisemitismen kräver att judar måste ta avstånd från Israel för att bli respekterade i sällskap med andra. Förr, när religion spelade en dominerande roll i samhället, gavs judar möjlighet att integreras i samhället genom att överge religion. Nu kan en jude få särskild social status och intellektuell värdighet endast genom att motsätta sig sionismen.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem