Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Antisionism är en ny form av antisemitism

Ervin Kohn säger att antisemitismen är ett virus som muterar sig. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Ervin Kohn, chef för Mosaiska Trossamfundet i Norge, tar ställning mot Israelhatet i samband med Kristallnatten.

I samband med att Kristallnatten, eller Novemberpogromerna, markeras den 10 november har Ervin Kohn, chef för Mosaiska Trossamfundet, skrivit en krönika i Aftenposten om varför antisemitism är ett virus.

Pogromerna i fredstid

“Attackerna samordnades i hela Tyskland och Österrike. 1400 synagogor brändes. 7 000 företag förstördes. 200 tyska judar dödades och 20 000 internerades i det första koncentrationslägret Dachau”, skriver han om den mörka dagen den 10 november 1938 och fortsätter: 

”I november 1938 var det inte krig i Europa. Vid den tiden hade nazisterna ännu inte bestämt vad de skulle göra med sina judar, eller de europeiska judarna.”

Det här hände i fredstid, påpekar Kohn. Hur kunde det hända? Hur kunde det tyska folket och det internationella samfundet tillåta och acceptera det? Kohn pekar på antisemitismens månghundraåriga och dystra historia i Europa.

Vidare skriver Kohn att i juli 1938 samlades en konferens i den franska staden Evian. USA:s president Franklin D. Roosevelt stod bakom inbjudan. Det var en stor konferens, där det förutom 32 deltagande länderna deltog 63 icke-statliga organisationer, 200 internationella journalister och två representanter för Tredje riket. Syftet med konferensen var att fördela judar på flykt från det Tredje riket. Efter Anschluss, Österrikes anslutning till Tyskland, bodde 700 000 judar i det Tredje riket.

“Alla länder, med undantag för Dominikanska republiken, stängde sina gränser för judarna i det Tredje riket. Norge med sin restriktiva invandringspolitik beviljade asyl till politiska flyktingar från Tyskland. Judarna erkändes inte som politiska flyktingar. De två representanterna från Tyskland åkte hem till Berlin och sa till Hitler att han säkert kunde göra vad han ville med judarna, ingen brydde sig”, skriver Kohn.

Fyra typer av antisemitism

Kohn skriver att antisemitismen idag delas in i fyra kategorier: religiös antisemitism, konspiratorisk antisemitism, biologisk (rasistisk) antisemitism och politisk antisemitism.

”Den senare kallas i dag för den nya antisemitismen. Den är riktad mot staten Israel. Det är viktigt att säga att all kritik mot Israel inte är antisemitisk. Vi hittar de starkaste kritikerna i själva Israel”, påpekar han och fortsätter: 

”Det är lika viktigt att säga att all kritik mot Israel inte heller är fri från antisemitism. Gränsen mellan de två går genom avlegitimisering och demonisering av Israel och israeliska ledare. Det är då judiska elever i norska skolor fruktar nästa skoldag”, skriver rektorn för DMT om antisionism.

Både vänster och höger

Antisemitismen är på frammarsch i både Europa och USA, och det är nog mest politisk antisemitism som är drivkraften, skriver Kohn. Detta kommer ofta från vänstern, medan konspiratorisk antisemitism är stabil på extremhögern. Religiös antisemitism sticker också ibland upp sitt fula huvud. ”Varför vänstern? Detta beror förmodligen delvis på att de av misstag ser Israel som ett imperialistiskt/kolonialistiskt projekt. Och i förlängningen av denna föreställning också kapitalistisk.”

Norge deporterade 800 judar och tog emot 400

Efter långa och skamliga debatter beslutade Stortinget att ta emot 600 “ersättningsjudar” för att ersätta de 800 som deporterades 1942/43″, skriver Kohn. Men till slut kom bara 400 judar till Norge. 600 000 reste till Israel. Men det var inte bara från Europa som judarna fick fly. Idag är 53% av den judiska befolkningen i Israel ättlingar till judiska flyktingar från arabländerna och Iran. 13% är flyktingar från forna Sovjetunionen. 23 % av befolkningen i Israel är araber. 

Vi måste ständigt revaccineras mot antisemitismens virus. Viruset muterar och vi måste var på vår vakt. Bagatellisera inte antisemitismen”, avslutar han.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem