Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Tyskt erkännande 50 år efter massakern vid OS i München

Människor besöker den 43:e minnesdagen av massakern i München i september 2015. I år är det 50-årsdagen av massakern. (Flash90)
I år är det 50 år sedan elva israeliska OS-deltagare dödades av palestinska terrorister i den mest kända terrorattacken mot ett sportevenemang.

Den 5 september är det 50-årsdagen av massakern i München, som började med en gisslansituation och slutade i en massaker under de olympiska sommarspelen i München 1972.

Tyskt erkännande och kompensation

Tyskland meddelade igår att de kommer betala nästan 300 miljoner kronor i kompensation till familjerna som drabbades av terrorattentatet.

Tyskland erkänna också sitt ansvar och upphäver sekretessen kring attacken.

”Jag vill uttrycka min tacksamhet för detta viktiga steg från den tyska regeringen”, sa Israels president Isaac Herzog.

Herzog och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier kommer att närvara under ceremonin och sa i ett gemensamt uttalande ”Vi är glada och lättade över att en överenskommelse om historiskt klargörande, erkännande och kompensation har nåtts strax före 50-årsdagen och före den israeliska presidenten besöker Tyskland”, och tillägger ”Överenskommelsen kan inte läka alla sår. Men det öppnar en dörr till varandra.”

Palestinska terrorgruppen

Terroraktionen genomfördes av den palestinska terrorgruppen Svarta september och riktade sig mot Israels OS-trupp. Elva israeler, sex tränare och fem idrottare, dödades. En tysk polis dödades också i aktionen.

En ny dokumentärserie om massakern intervjuas både överlevande israeliska idrottare och terrorister som deltog.

Olympiska spelen i München skulle visa världen ett nytt Tyskland, långt ifrån Hitlers OS i Berlin. Istället blev det ännu ett mörkt kapitel i den internationella terrorismens historia.

“Skulle utrotas”

– Att vara på tysk mark var svårt för israeler. Där sågs vi inte som människor. Där sågs vi på som något som skulle utrotas, säger Esther Roth-Shahamorov, i början av dokumentären. Hon var ett av Israels stora hopp i OS i München.

Hennes tränare Amitzur Shapira var en av israelerna som dödades.

– Palestinierna bestämde sig för att använda OS, och det var vi som var måltavlan, sa den tidigare OS-deltagaren.

En minnesceremoni på Lods flygplats för offren för massakern, när de dödade återvände till Israel från Tyskland. Härifrån transporterades kistorna med de dödade till sin sista viloplats. (Foto: GPO)

Ångrar inte terrordådet

Fem av de palestinska terroristerna som deltog i aktionen dödades, men några överlevde. Två av dem intervjuas i serien.- Jag ångrar mig inte. Jag kommer aldrig att ångra det. Jag är stolt över det jag har gjort. Får jag chansen igen är jag redo, säger Mohammed Safady, en av terroristerna som hjälpte till att döda de israeliska OS-deltagarna.

Ankie Spitzer blev änka endast 26 år gammal, när hennes man Andrei Spitzer dödades i massakern. Se MIFF:s exklusiva intervju med henne här:

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem