Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Ett handslag för historieböckerna

Naftali Bennett handhälsar på Förenade Arabemiratens kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan i Abu Dhabi 13 december. (Foto: GPO)

För första gången har en israelisk och en emiratledare träffats ansikte mot ansikte.

På måndagen träffade premiärminister Naftali Bennett Emiratets kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan i den senares palats i Abu Dhabi. Det är första gången en israelisk premiärminister besöker Förenade Arabemiraten.

Mötet mellan Bennett och Emiratens de facto härskare fokuserade på hotet från Iran, förutom hur det ekonomiska samarbetet mellan Israel och Emiraten kan utökas ytterligare, skriver nättidningen Times of Israel.

I en intervju med Emiratets statliga nyhetsbyrå, WAM, sa Bennett att förra årets Abraham-avtal, där Israel normaliserade förbindelserna med Emiraten och flera andra arabstater, har lett till en “ny, djup och solid grund för diplomatiska, ekonomiska och kulturella relationer” i Mellanöstern. Det är inte många år sedan en nära relation med arabländer sågs som utopisk.

– Budskapet jag vill skicka till ledarna och medborgarna i Emiraten är att ett ömsesidigt partnerskap och vänskap är naturligt. Vi är grannar och kusiner. Vi är barnbarn till profeten Abraham, sa Bennett till nyhetsbyrån.

Bennetts besök varade i två dagar. Innan premiärministern reste tillbaka sa han att målet med resan var att ytterligare stärka banden mellan Israel och Emiraten.

“Banden är utmärkta och mångsidiga, och vi måste fortsätta att vårda och stärka dem och bygga en varm fred mellan våra två länder”, sa Bennett innan han avslutade besöket.

I juni var utrikesminister Yair Lapid den första israeliska minister som gjorde ett officiellt besök i Emiraten någonsin, när han öppnade Israels ambassad i landet.

https://twitter.com/i/status/1470307199314452480

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem