Search
Ett israeliskt marinfartyg utanför Rosh Hanikras kust, som ligger på gränsen till Libanon. (Foto: Flash90)

Ett historiskt avtal mellan Israel och Libanon närmar sig

Libanon har accepterat Israels krav på nya sjögränser. Det går mot ett historiskt avtal mellan länderna.

Libanon har accepterat alla Israels krav i det reviderade utkastet till sjögränsavtal, enligt en israelisk tjänsteman. Den bekräftar alltså rapporter från Libanon om att ett avtal är nära förestående.

– Alla våra krav har uppfyllts och de förändringar vi krävt är åtgärdade. Vi har bevarat Israels säkerhetsintressen och är på väg mot ett historiskt avtal, säger Eyal Hulata, chef för Israels nationella säkerhetsråd.

Libanons Elias Bou Saab gjorde ett liknande uttalande dagen innan och sa att om allt går bra “då har vi ett historiskt avtal”.

Även om ett sådant avtal inte skulle lösa alla utmaningar, skulle det lätta på säkerhetstrycket och de ekonomiska problemen för både Israel och Libanon, två länder som har en historia av konflikter med varandra.

Avtalet kommer att lösa en territoriell tvist i ett område i Medelhavet där Libanon siktar på att leta efter naturgas. Det ligger också nära områden där Israel har upptäckt stora gasfält.

Israel förkastade förra veckan ändringar i avtalet som kom i sista minuten från Libanon. De nya kraven riskerade att torpedera avtalet, som det har arbetats på i flera år för att få till.

Amerikanska medlare har sedan dess försökt få parterna att komma överens. Det verkar nu som de har lyckats med det.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram