Efter att USA:s president Joe Biden före helgen gjort ett kort och positivt uttalande om en eventuell normalisering mellan Saudiarabien och Israel, fokuserar israelisk media återigen på frågan. Även i amerikanska medier verkar det som om det finns rörelse i frågan. “Biden överväger ett stort avtal i Mellanöstern”, skriver Thomas L. Friedman i New York Post. USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan var i Saudiarabien i maj och nu har han åkt tillbaka. Att han reser tillbaka efter så kort tid kan vara en indikation på att det finns seriösa möjligheter att komma överens, skriver Peter Paker och Ronen Bergman i samma tidning.
Tåglinje till Saudiarabien?
Israel är för närvarande inte involverat i de pågående samtalen, men får löpande uppdateringar från Biden-administrationen, säger en israelisk källa till Yedioth Aharonoth. På söndagen gav premiärminister Benjamin Netanyahu sitt bidrag till ryktesspridningen, när han presenterade ett tågprojekt och nämnde att det södergående spåret kommer att kunna länka samman Israel med Saudiarabien i framtiden. Mossad-chefen David Barnea ska ha varit i Vita huset tidigare denna månad för “hemliga” samtal om kontakt med Riyadh.
Tvingas Israel kompromissa?
I sina läckor till media gör Biden-administrationen det klart att Israel måste göra kompromisser med palestinierna för att en överenskommelse ska bli verklighet. Betydande kompromisser kommer att bli svåra för den nuvarande högerregeringen, men det är möjligt att amerikanerna hoppas att mittpartierna i Israel ska bilda en koalitionsregering om det skulle bli ett genombrott med Riyadh.
Vad blir eftergiften?
2020 hade Israels dåvarande regering planer på att annektera delar av Västbanken, men lade planerna på is när normalisering med Förenade Arabemiraten blev aktuell. Riyadh vill nu att Israel ska göra åtminstone en lika stor eftergift, skriver Jerusalem Post. Att skjuta upp annekteringen i ytterligare fyra år kan vara ett alternativ, skriver Israel Hayom.
Bidens inrikesproblem
En saudisk-israelisk normalisering kommer av allt att döma bara vara en del av ett större samarbetsavtal mellan Washington och Riyadh. President Joe Biden har inte många månader kvar på sig att bestämma sig för om han vill göra en affär. Nästa år kommer presidentkampanjen att ta det mesta av uppmärksamheten, och ett fullständigt fördragsavtal med Saudiarabien kommer att kräva stöd från två tredjedelar av senaten. Administrationen är osäker på om republikanerna kommer att ge Biden en sådan diplomatisk seger.
Normaliseringståget kan redan ha gått, men just nu är det paus i Washington, avslutar veteranjournalisten Ariel Kahana i Israel Hayom.