Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Neutralitet mot Ryssland-Ukraina ger problem med Iran

Naftali Bennett, Israels premiärminister. (Foto wikimedia commons)
Är det ingen i premiärministerns kansli som ser ironin och faran i Bennetts medlingsförsök?

Premiärminister Bennett må ha unik kontakt med Putin, men han har inget unikt inflytande. Han kan uppfattas blidka en regional despot, just när Israel söker världens stöd mot en annan, skriver David Horovitz i en analys i Times of Israel.

Premiärminister Naftali Bennett har beslutat att försöka hjälpa till att medla fram en överenskommelse mellan det invaderande, nukleära, blivande imperiet Ryssland och dess belägrade, trotsiga granne Ukraina.  Rysslands president Vladimir Putin har förklarat att Ukraina inte har någon rätt att existera och som han försöker knäcka.

Enligt David Horovitz  åsikt “bönfaller Bennett och den israeliska ledningen det internationella samfundet att inte slutföra en överenskommelse med den regionala tungviktaren Iran, som strävar efter kärnvapen”. Iran anser att Israel inte har någon rätt att existera och vill krossa landet.

Medan den USA-ledda fria världen försöker stoppa Ryssland utan att utlösa tredje världskriget, har Bennett resolut vägrat att ta parti. Han har också avböjt USA:s inbjudan att vara medsponsor för en resolution från FN:s säkerhetsråd om att fördöma Ryssland förra månaden. Han håller sig också utanför det internationella sanktionsarbetet, anser Horovitz som fortsätter:  

Ja, Israel stödde den icke-bindande resolutionen från FN:s generalförsamling som fördömde Ryssland, men det gjorde nästan hela resten av världen, med endast Nordkorea, Syrien, Vitryssland, Eritrea emot.

Ja, utrikesminister Yair Lapid har direkt fördömt Ryssland, men Bennetts är rösten som räknas mest.

Och ja, Israel ger avsevärt humanitärt bistånd till Ukraina och kan vara på väg att öppna ett fältsjukhus där. Men flyktingar som inte hade medborgarskap enligt lagen om återvändande fick lämna en deposition på 3 000 USD.

Man har nu också infört ett tak på 25 000 icke-medborgarskapsberättigade ukrainare som Israel tillfälligt kommer att ta in. Eftersom cirka 20 000 av dem var här innan kriget började, och ytterligare 3 000 har anlänt sedan dess, är det knappast generöst.

Bennett har, enligt Ynets redogörelse för tisdagskvällens briefing, sagt att Israel “inte kommer att bli betjänten 1938.”

Men, det är just det som är bekymret, påpekar David Horovitz i Times of Israel. Parallellen är inte exakt, men den belyser verkligen den monumentala dårskapen att blidka en megalomanisk despot, och den katastrofala konsekvensen av att spela en främsta roll i den processen.

Om Bennett, som träffade Putin i lördags, på något sätt kan få ett avtal som gör slut på förlusten av människoliv samtidigt som han säkerställer att den ukrainska regeringen och det ukrainska folket behåller sin suveränitet, sitt oberoende och sin territoriella integritet, då kommer hans diplomatiska ansträngningar att ha varit mer än värda besväret.

Horovitz befarar att “om Putin var beredd att gå med på något sådant, skulle han inte ha invaderat Ukraina”. Och svårigheterna han har med att ta kontroll över det enade och motståndskraftiga Ukraina får honom att öka sin aggression, genom att avskyvärt rikta in sig på civila, snarare än att moderera sina krav.

Bennett riskerar därmed att ge Putin legitimitet samtidigt som han skadar Israels status och intressen i dess fria världsallierades ögon. Han tycks inte placera Israel ordentligt i den fria världens läger, den Ukraina-stödjande världen, den sanktionsstödjande världen, i motståndet mot en rovlysten, massmördande autokrat, utan någonstans oroande, unikt, däremellan.

Bortsett från den moraliska outhärdligheten av denna ståndpunkt och den farliga distansen den skapar mellan Israel och dess allierade, framför allt USA, undergräver detta Israels eget livsnödvändiga behov: att det internationella samfundet stödjer både Ukraina och Israel mot krigshetsande regionala makter i form av Ryssland och Iran, avslutar den brittisk-israeliska journalisten.

Artikeln är förkortad.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem