Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Höjer minimilönen innan 2025

Den månatliga minimilönen i Israel kommer att öka med 700 sekel, 2000 kronor, fram till 2025. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Arbetslivets parter vill minska löneskillnaderna och stärka låglöneyrken.

Den israeliska regeringen kommer gradvis att höja den månatliga minimilönen i Israel till motsvarande drygt 16 500 svenska kronor, eller runt 91 svenska kronor i timmen, till 2025. Detta rapporterar finansministeriet, Israels centralbank och stora fackföreningar som Histadrut och Manufacturers Association of Israel i ett gemensamt pressmeddelande.

Minimilön i Israel

Idag är minimilönen per månad i Israel 14 650 SEK, eller cirka 80 SEK per timme. Minimilönen kommer först att stiga till 15 000 SEK i april 2022 och sedan stiger den årligen tills den når 16 500 SEK i december 2025. Det betyder att den årliga minimilönen kommer att öka med mer än 20 000 SEK.

Israels fackförbund eniga

Arbetslivets parter är också överens om mer flexibilitet för både privat och offentligt anställda, bland annat genom att göra det lättare att ha ett hemmakontor. Det blir också en extra betald semesterdag för offentligt anställda och flera andra åtgärder som ska minska löneskillnaderna och stärka lågavlönade yrkens status.

Samtidigt har fackföreningarna i Israel kommit överens om att inte strejka på minst ett år och under tiden arbeta med ett antal kollektivavtal. Israel drabbas ofta av strejker och arbetskonflikter som kostar samhället stora summor.

Finansminister Avigdor Lieberman säger att åtgärderna kommer att föra ekonomin framåt och skapa stabilitet i arbetslivet, skriver nättidningen Times of Israel.

Israelisk arbetslöshet

Coronapandemin gjort många arbetslösa i Israel. Därför föreslog några politiker förra året, att man faktiskt skulle sänka minimilönen, för att få fler i arbete. Men så blev det aldrig. Nu stiger lönerna istället. Detta sker samtidigt som arbetslösheten i Israel är 7,1 %. Denna siffra inkluderar de som har blivit uppsagda eller har förlorat sina jobb sedan coronapandemin bröt ut i mars 2020. Arbetslösheten sjunker, men är fortfarande mycket hög jämfört med före pandemin, då 3,5 % var arbetslösa.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem