Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Ska bygga en 100 meter hög menorah

En lokal borgmästarkandidat drömmer om att bygga en 100 meter hög menorah i Kiryat Shmona. (Foto: Skärmdump)
Kommer att locka turister med världens största menorah.

En av Likudpartiets borgmästarkandidater i staden Kiryat Shemona i norra Israel säger att han vill locka både judiska och evangeliska turister genom att bygga världens högsta menorah, skriver Ha’aretz

Kiryat Shemona är den nordligaste staden i Israel och ligger inte långt från Libanon. Det föreslagna komplexet kommer att innehålla en 100 meter hög menorah med ett utsiktstorn, en synagoga formad som en davidsstjärna, samt en restaurang, utställning, konferenshall och konsthall.

Hela området som det kommer att ligga på måste vara format som en davidsstjärna.

Borgmästarkandidaten Eli Zafrani säger att om han vinner lokalvalet i slutet av oktober kommer han att använda vad han beskriver som en långsiktig relation med premiärminister Benjamin Netanyahu och andra högt uppsatta Likud-politiker för att säkra regeringens stöd för projektet.

Se en video på projektet längst ner i artikeln.

Hela området som menoran ska byggas på ska formas som en davidsstjärna. (Foto: Skärmdump)

Kiryat Shemona ligger cirka en timmes bilresa norr om Genesarets sjö och har cirka 22 000 invånare. Trots att pengar har investerats för att öka turismen i Galileen har Kiryat Shemona inte sett någon större ökning av antalet turister. Det vill Zafrani ändra på.

Han tror att den enorma menoran kommer att locka många evangeliska turister, som ofta besöker Galileen på grund av kristendomens historia.

– Jag är hundra procent säker på att det här kommer att locka dem, på grund av deras känslomässiga koppling till Israel och det judiska folket. Om det blir av kommer det att skapa turism, säger Likuds borgmästarkandidat.

Men trots Zafranis entusiasm kommer byggnaden, som beräknas kosta omkring 150 miljoner kronor, att behöva passera flera hinder innan den blir verklighet. Först och främst måste Zafrani vinna lokalvalet, innan han eventuellt kan försöka få pengar från regeringen till projektet.

En liknande byggnad finns redan i staden Dnipro i östra Ukraina, där en 22 våningar hög menorah har byggts. Byggnaden innehåller bland annat en konferenssal, en synagoga, ett holocaustmuseum och flera kosherrestauranger och kaféer. Denna menorah stod färdig 2012.

Här är en illustration av den föreslagna menoran i Kiryat Shemona:

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!