Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

COVID-19: Israel återöppnar för flygresenärer

Israeliska El Al- flygplanet på väg att lyfta från Ben Gurionflygplatsen. (Foto: El Al, flickr)

Från och med fredag ​​kan israeler resa var som helst utan särskilt tillstånd. På söndag öppnar Israel igen för vaccinerade turister.

Från och med idag ​​kommer inget land att klassas som rött, meddelade hälsoministeriets generaldirektör Prof. Nachman Ash igår. Det beror enligt Jerusalem Post på att Israel nu registrerat mer än 16 000 coronafall på en dag, vilket är ett nytt rekord under pandemin.

Det innebär att israeler kan resa var som helst i världen igen, utan att behöva särskilt statligt tillstånd eller sitta i karantän i en vecka – förutsatt att de är vaccinerade.

Även utländska medborgare från icke-röda länder kan resa in i Israel utan särskilt tillstånd för första gången sedan slutet av november, om de är fullvaccinerade.  Kraven är att man är vaccinerad två gånger under de föregående sex månaderna, vaccinerad med en booster eller återhämtat sig efter en infektion inom sex månader, vilket ska framgå av ett elektroniskt intyg.

Färre importsmittade

Hälsoministeriet skriver att 7 % av fallen under den senaste veckan och 4 % av fallen på onsdagen kom från personer som återvänt från utlandet. För två veckor sedan var det runt 20%.

Färre krav

Inkommande resenärer måste fortfarande visa ett COVID-test för att gå ombord på flyget (antingen PCR tagen mindre än 72 timmar före avgång eller anti-gen mindre än 24 timmar före avgång) och ta en PCR i Israel vid landning. De som är vaccinerade kommer att kunna lämna karantänen så snart de får resultatet eller efter 24 timmar.

Inreserestriktioner behövs inte längre

“Beslutet att ta bort alla återstående länder från den röda listan är det rätta att göra, eftersom denna beteckning skar bort diasporajudar från Israel, såväl som många andra med djupa band till landet, i en tid då den lokala spridningen av Omicron varianten är så hög att logiken för inreserestriktioner inte längre existerar”, säger diasporaministeriet Nachman Shai.

Nachman Shai, israelisk journalist, författare och minister. (Foto miff.se)

“Jag är glad att den här situationen äntligen har rättats till, men jag kommer att fortsätta att främja flera policyer som tar större hänsyn till behovet av att bevara en fysisk förbindelse mellan Israel och dess vänner runt om i världen.”

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem