Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Det förlovade veganlandet Israel

Hummus Caspi (foto restaurangen)

Israel har blivit ett land som flödar av mandelmjölk och vegansk honung. Världens största veganfestival arrangerades i Tel Aviv 2019 med över 50 000 deltagare. Antalet israeler som helt avstår från animaliska produkter fördubblades mellan 2010 till 2018 från 2,6 till 5,2%.

Varför är israeler världsledande på vegetarisk och vegansk kost? Den kända innovationsviljan i Israel kan delvis förklara utvecklingen, men finns det även speciella historiska, etiska eller religiösa skäl också?

Kosher

Vi kontaktade Nomi Moshkovits i Tel Aviv, för att höra hennes åsikt. ”Religiösa judar använder kosher i köket. Det är regler om hur man gör i ordning mat, vilka sorters kött som är tillåtna, att mjölk och kött inte får blandas och så vidare. Så, om du vill vara säker på att det inte sker några misstag på en restaurang, kan det vara säkrast att gå till ett vegetariskt ställe, som inte serverar något kött alls.” Många israeliska familjer är vana vid att tänka efter innan de äter och kontrollera ingredienserna och märkningen. Nomi fortsätter: ”Även araber har regler för köttet de äter och en vegetarisk restaurang kan vara bra för dem också.”

Hälsoeffekter

Nomi funderar också på om det varma klimatet kan spela in. ”I detta heta land, måste vi kanske vara extra noga med att inte få maten skämd av värmen. Samtidigt, så är det bättre att äta en lätt måltid i värmen.” Animaliskt fett är också sämre för våra blodkärl.

Miljöskäl

När man föder upp djur och transporterar dem, går det generellt åt mer energi och påverkar miljön mer, än när man odlar grönsaker och frukt. Omsorgen om jorden som skapats genom att bokstavligt fått öknen att blomstra, har nog också en betydelse. Betande djur orsakar öken i det torra landskapet.

Illustrationsbild (privat)

Konflikttrötthet

Det finns de som anser att många ungdomars uppgivenhet över att inte kunna avsluta konflikten med palestinaaraberna och det hat det medför, får dem till att istället försöka göra världen lite bättre genom egna, fridsamma dagliga beslut. Fokuserar man på matfrågor, blir svårlösta politiska konflikter mindre framträdande. Å andra sidan är inte besvärlig politisk situation och våld unikt för Israel.

Djurrättsaktivister

Därutöver har grupper som Anonymous for Animal Rights och 269life skapat stor uppmärksamhet i israeliska medier. 269life har gjort spectakulära aktioner som att brännmärka egna aktivister med 269, för att symbolisera ett djur med et numret i djurindustrin. De fyllde Tel Avivs fontäner med kohuvuden och rödfärg som tecken på det blod som runnit i slakterierna.

Judisk influencer

Veganrörelsen hade börjat växa innan Gary Yourofskis föreläsning 2012, men framträdandet i Israel påverkade många som blev nya veganer. Den judisk-amerikanska guruns tal har bara i den hebreiska versionen visats över en miljon gånger på Youtube. Sociala medier har en enormt stark påverkan i detta lilla land.

Kändis ökade intresset för veganmat

2014 fick veganismen i Israel en rejäl framgång när Israels mest kända djurrättsaktivist, Tal Gilboa, vann sjätte säsongen av israeliska Big Brother. Tal propagerade kraftigt för vegansk kost under programmet och filmer från djurindustrin visades. All mat i huset byttes ut till veganmat. Hur det gick? Andelen tittare som hade en positiv inställning till veganism ökade från 25 till 51 procent. 60 procent ändrade sina matvanor efter programmet. Hon anser att djuruppfödning är ”djurens Förintelse”. 2019 engagerade sig Tal i Likud och var premiärminister Netanyahus rådgivare i djurrättsfrågor.

Denna djurrättsvideon på Tv har påverkade 150 000 israeler till att sluta äta kött.

Internationell restaurangguide

Den internationella guiden Happy Cow listar de tio bästa veganvänliga restaurangerna i Tel Aviv. Överst på listan hamnar Anastasia på Frishmanstreet 54. Detta var ett av stadens första vegancaféer, men serverar nu allt du kan önska dig. Allt ifrån frukostar, sallader, veganostar, snittar, huvudrätter, kakor och desserter. Köket gör även egen soja-, mandel- och rismjölk. De har också en liten affärsdel och kör ut mat. På uteserveringen är även sällskapsdjur välkomna.

Israelisk restaurang NGO

En israelisk icke vinstdrivande organisation som arbetar för att stödja och öka den veganska livsstilen i Israel och på Västbanken är Vegan Friendly. För att få innovativa, nyskapande veganprojekt tillgängliga har man skapat listor med över 1500 restauranger, pizzerior, glasskiosker och allt från små till stora matvarukedjor. Sedan starten 2013 har över 6500 produkter märkts med den nationella vegansymbolen. På hemsidan kan du lätt välja mellan restauranger som är specialiserade på hummus, asiatiskt, italienskt, hälsa, mexikanskt, snabbmat, marockanskt, sötsaker, publiv, etiopiskt, indiskt, bakverk – listan verkar oändlig! För dem som vill laga vegetarisk mat själv, finns det en lång lista på goda recept.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem