Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

En israelisk hund kan komma att rädda dig från cancer

SpotitEarly använder hundars luktsinne för att upptäcka tidiga tecken på cancer. (Illustrationsfoto: rubixcom)
Det israeliska bioteknikföretaget SpotitEarly har utvecklat en ny metod för att upptäcka cancer i ett tidigt skede.

SpotitEarly har utvecklat en teknologi och ett system som avsevärt kan minska kostnaden för tidig upptäckt av cancer. Det enda patienten behöver göra är att andas i en monterad mask i fem minuter. Andedräkten och kroppslukten samlas upp och försluts hermetiskt innan behållaren öppnas i laboratoriet. Där kommer hundar som är specialtränade att hitta cancerns olika dofter, att nosa fram behållare som indikerar cancer. 

Skanningsprocessen tar bara några sekunder och har potential att rädda liv och förkortar screeningprocessen, skriver nätsidan CTech.

Det israeliska företaget har gjort en preliminär studie med 700 luktprover, och resultaten är mycket bra, även för cancer i ett mycket tidigt skede. Om cancer upptäcks tidigt ökar chansen att bli frisk avsevärt.

Studier från 2008 och 2010 fann att hundar har förmåga att upptäcka indikationer på cancer genom lukt, enligt HealthLine.  

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem