Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Flicka från Gaza besökte Israel för att hantera sina rädslor

20 000 palestinier från Gaza får lov att korsa Erez-övergången in till Israel för att jobba. (Foto: Mazur/Flickr)
12-åring med PTSD från konflikten fick ett speciellt tillstånd att tillsammans med pappan träffa israeler. "Tyvärr finns det barn i Gaza som tror att det bor monster i Israel", säger han.

Efter upprepade krig och ständiga militära konflikter utvecklade en 12-årig flicka på Gazaremsan ett posttraumatisk stressyndrom (PTSD), säger hennes föräldrar. Flickans tillstånd förvärrades så att hon var rädd inför vardagliga aktiviteter och ville alltid vara nära sina föräldrar.

Nyligen fick flickan “Gimel” tillstånd av sambandskontoret vid Erez Crossing mellan Gaza och Israel att besöka Israel med sin far.

 

“Hennes rädsla styrde henne,” sa Gimels far, som regelbundet åker till Israel för att arbeta, enligt Times of Israel.

“Varje gång jag åker till Israel är hon rädd att något kommer att hända mig”, sa han. “Jag säger till henne gång på gång att det inte finns något att oroa sig för, att jag åker till Israel för att försörja oss.”

Han hoppades att se Israel och träffa israeler kunde hjälpa till att dämpa hennes rädsla. “Tyvärr finns det barn i Gaza som tror att det bor monster i Israel, som bara vill döda araber”, tillade han.

Sedan Gimel kommit ut från Gaza la Gimel knappt ifrån sig telefonkameran, för att fotografera allt som hon tyckte var så vackert. 

Gimel besökte Jerusalem, Jaffa, Ashkelon och Tel Aviv. Hon träffade andra barn från Kibbutz Nir Am, ett israeliskt samhälle nära Gazaremsan. Där stannade hon och pappan under fyra dagar.

Med hjälp av översättningsappar kunde Gimel och 12-årige Shoham från kibbutzen prata om musik, skola och sommarlov och annat som de gillade. Shoham blev förvånad och oroad över att höra att Gimel inte hade ett skyddsrum i sitt hem, som hon hade.

Gimel besökte också en djurpark som drivs av Hossen Center i staden Sderot vid Gaza. Sderot har varit en av de städer som drabbats mest av raketattacker från terrorister på Gazaremsan. Behandlingscentret använder bland annat djurvård, för att hjälpa människor att hantera psykiska trauman.

Gimel åtföljdes dit av Ibrahim al-Etauna, chef för ett beduincenter i Negev som sa: ”Jag fick intrycket att hon nu förstår att verkligheten inte är svart och vit, men tanken på krig skrämmer henne fortfarande. Hon sa i alla fall att nu kommer hon att vara mindre orolig när hennes pappa åker till jobbet i Israel”.

“Vi vill leva som goda grannar, med kärlek och samarbete”, sa Gimels pappa i slutet av besöket. “Jag hoppas att allt en dag kommer att vara över och att barnen i Gaza och Israel kommer att kunna leva som goda grannar. Om det var upp till barnen skulle det redan råda fred”.

“Jag trodde att i Israel bar alla militäruniformer och höll vapen, men judarna var riktigt trevliga”, sa hon.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem