Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel stiger allt högre på lyckoindex

Israeler rankas femma i världen i lycka. (Foto: iStock)
Israel går från 9:e till 4:e plats bland alla världens länder i World Happiness Report (WHR).

För sjätte året i rad är Finland det lyckligaste landet i världen, enligt World Happiness Report. I 2023 års ranking följs finländarna av danskar, islänningar och – israeler.

Resultatet är uppseendeväckande. Trots intern politisk turbulens och med grannar som är betydligt mer fientliga än i de flesta andra industriländer, går Israel upp från 9:e plats till 4:e plats när medborgarna själva rapporterar sin upplevelse av livskvalitet.

Israeler fjärde lyckligaste i världen

I rankingen bes deltagarna att betygsätta sina livsupplevelser på en skala från 0 (sämsta tänkbara liv) till 10 (bästa tänkbara liv). År 2023 fick israelerna 7,473 poäng. Sverige får 7,395 och hamnar på 6:e plats, snäppet före Norge på 7,315 och Danmark på 7,586 poäng.

Jämlik lycka i Israel

World Happiness Report mäter också hur stor skillnaden är i lyckorapportering mellan den övre och nedre halvan av befolkningen. Även här är Israels resultat häpnadsväckande bra. Israel är rankat 7:a i världen i “jämlik lycka”. Det betyder att upplevelsen av lycka även omfattar minoriteter i Israel, som muslimer, kristna, druser och andra.

Ojämlikt hos palestinierna

Palestinierna kommer på 99:e plats på listan, före länder som Marocko, Iran och Turkiet. När det gäller “jämlik lycka” kommer palestinierna på 89:e plats. Det innebär att det är en mycket stor ojämlikhet i lycka mellan den övre och nedre halvan.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem