Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Torraste vintern på 60 år

Invånarna i Jerusalem var tvungna att ta fram sina paraplyer under ett lätt skyfall i december 2022. (Foto: Flash90)
Det har fallit lite nederbörd i Israel hittills i vinter. Det är dåliga nyheter för vattennivån i Genesarets sjö.

Vintern hittills har varit den torraste på cirka 60 år i Israel, med betydligt mindre nederbörd än motsvarande period förra året. 

Inte sedan mätningarna började 1964 har sjön stigit så lite som i år.

Nivån steg bara 2 cm

Enligt Israels meteorologiska institut har den lilla nederbörden inneburit att vattennivån i Israels viktiga sötvattensjö, Genesarets sjö, bara har stigit med cirka två centimeter. Normalt sett har inledningen av vinterperioden från december till 19 januari lett till att sjön stigit med flera tiotals centimeter. De senaste åren har nivån stigit upp till en meter under samma period.

Viktigaste sötvattenkällan

Genesarets sjö är en viktig sötvattenkälla för Israel och under sommaren sjunker vattennivån avsevärt. Därför är sjön beroende av nederbörd under vintern för att fyllas igen. 

Även under perioden 2013 till 2018 var det torra vintermånader, vilket gjorde att vattennivån i Genesarets sjö blev farligt låg. Men även då kom det inte så lite nederbörd som hittills under vintersäsongen.

En genomsnittlig israelisk vinter, från december till mars, gör att vattennivån normalt stiger med 1,6 meter. Det måste alltså komma mycket nederbörd under vinterns sista månader för att kompensera för det som inte kommit hittills.

Hoppas på mer regn

Amos Porat på klimatavdelningen på Meteorologiska institutet säger att vintern ännu inte är över och att det fortfarande kan komma mycket nederbörd.

– Det finns en chans att läget förbättras, men det finns också en risk att regnperioden slutar negativt, säger han.

Trots lite nederbörd är situationen just nu inte allvarlig. De senaste åren har det fallit ovanligt mycket regn, vilket gjort att vattennivån i Genesarets sjö nådde sin högsta nivå på 30 år 2022.

Men på lång sikt, om det blir torka under längre perioder, är det dåliga nyheter för sötvattensjön.

Tillför avsaltat havsvatten

Om vattennivån i Genesarets sjö blir för låg finns det risk för att vattnet förstörs, till exempel genom att salthalten ökar. Därför har de israeliska myndigheterna startat ett projekt för att tillföra avsaltat havsvatten i sjön vid behov, om det blir längre torka i framtiden.

Israeler njuter av ett bad i Galileiska sjön den 17 september 2022. (Foto: Flash90)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem