Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

En annorlunda berättelse om judarna från de arabiska länderna

Författaren och journalisten Matti Friedman höll ett fängslande föredrag på Israelkorefensen i Oslo 2023 om de judar från den arabiska världen som utgjorde fröet till Mossad. (Foto MIFF)
Det kanske allra viktigaste att känna till om Israel 2023 är att de flesta judar i Israel härstammar från arabvärlden, inledde journalisten och författaren Matti Friedman sitt föredrag på Israelkonferensen 2023. Han berättade historien genom de första Mossad-agenterna.

Hur förklarar man för de i västvärlden som inte känner till att majoriteten av judar i Israel kommer från Mellanöstern och Nordafrika? Friedman valde att berätta detta ofta okända faktum genom historien om de första judiska spionerna som var grunden till den legendariska underrättelsebyrån Mossad.

Judisk och arabisk identitet

Den judiska identiteten har en slags dubbel identitet, med både en judisk och en orientalisk-arabisk sida. Till viss del har även staten Israel en slags dubbel identitet, fortsatte Friedman. Även agenter har ofta dubbla identiteter, så berättelsen om de judiska, arabisktalande pojkarna från Syrien, Irak och Jemen, som blev de första spionerna för Mossad kring 1948 har flera bottnar.

En spionhistoria

Spies of No Country (Spioner utan land) kom ut 2018 utspelar sig innan, under och efter den judiska statens återbildande den 14 maj 1948. Unga män som flytt från den arabiska världen skickades till Beirut, där de under två år samlade in underrättelser och skicka meddelanden tillbaka till Israel via en radio vars antenn var förklädd till en klädlina.  

Av dussinet spioner i ”Den arabiska sektionen” vid Frihetskrigets utbrott, fångades fem och avrättades. Men till slut blev ”Den arabiska sektionen” kärnan i Mossad, Israels legendomspunna underrättelsetjänst.

Mizrachi – judar från arabvärlden

Dessa judiska ungdomar var en del av den knappa miljon judar som flydde från orienten och kallas mizrachi. Många av dem insåg att fientligheten mot judar steg så mycket i de muslimska områdena att det inte fanns någon framtid. De blev en av västvärlden bortglömd majoritet i Israel. Samtidigt hade deras förfäder ofta bott i arabiska länder i ett par tusen år och de såg ofta ut som araber, talade arabiska och upplevde en slags dubbel identitet.

Matti Friedman har även skrivit boken Pumkinflowers (Pumpablommor), som delvis är hans memoar som soldat och delvis ett reportage från Libanonkriget. Det är berättelsen om ett gäng unga israeliska soldater som har till uppgift att hålla en avlägsen utpost.

Här kan du se föreläsningen om judar från arabländer:

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem