Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Historisk villa i Tel Aviv till salu

Historiskt hus i Tel Aviv
Ett av de första husen som byggdes i Tel Aviv är till salu, men du måste ha god råd för att köpa det.

En historisk byggnad på Lilienblum Street 13 i Tel Aviv har lagts ut till försäljning. Byggnaden påbörjades 1909, samma år som Tel Aviv grundades, och var ett av de första 66 husen som byggdes i området som då kallades Ahuzat Bayit, skriver Times of Israel.

Huset ägs i dagsläget av en utländsk investerare, så det är inte omöjligt för en svensk att köpa det. Men då måste man ha en stor plånbok. Priset för den 378 kvadratmeter stora byggnaden är 130 miljoner svenska kronor. Det betyder att priset per kvadratmeter är över 340 000 SEK per kvadratmeter. Med på köpet får du ytterligare 537 kvadratmeter trädgård och egendom.

Huset byggdes ursprungligen av Mordechai Veisser och hans fru Hanna, som immigrerade till området 1905, när det fortfarande var en del av det Osmanska riket. De var en del av pionjärerna som gjorde Tel Avivs öde strandområde till den metropol den är idag. En gata i Tel Aviv är uppkallad efter paret.

1917 tvångsförflyttade turkarna hela den judiska civilbefolkningen i Jaffa och Tel Aviv, inklusive familjen Veisser och deras barn. När de äntligen kunde flytta tillbaka hade Mordechai Veisser dött av sjukdom. Byggnaden har sedan starten varit uppdelad i flera lägenheter.

Byggnaden inrymde också Tel Avivs första polisstation fram till 1933. Det har också funnits en domstol i byggnaden och många andra olika aktiviteter.

2001 renoverades byggnaden och utökades med ytterligare en kontorsbyggnad. När Tel Aviv utsågs till UNESCO:s världsarvsstad 2003, var 13 Lilienblum, till skillnad från ett antal närliggande byggnader, inte uttryckligen listad för bevarande. Utvecklingsmöjligheterna kommer dock fortfarande att vara begränsade.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem