Beresheet var den första israeliska rymdfarkosten som skickades till månen. Nu kommer Beresheet 2. (Foto: Flash90)

Israel och Arabemiraten skall landa på månen tillsammans

Månlandningsprojektet Beresheet 2 blir ett samarbete mellan Israel och Förenade Arabemiraten.

Israel och Förenade Arabemiraten (UAE) har tecknat ett historiskt avtal om att samarbeta i flera rymdprojekt, inklusive månlandningsprojektet Beresheet 2, skriver Jerusalem Post.

Beresheet 2 blir Israels andra försök att landa på månen. Det första försöket, Beresheet, gjordes 2019 och skulle göra Israel till det fjärde landet i världen att landa på månen. Projektet var framgångsrikt fram till den sista nedstigningen mot månen, då kontakten förlorades med fartyget och det kraschade landade på månens yta.

Men i sann israelisk anda tillkännagavs det bara några dagar senare att ytterligare ett försök skulle göras att landa på månen med Beresheet 2. SpaceIL, företaget bakom Beresheet, skulle bli den första privata rymdfarkosten att landa på månen. Projektet kommer att kosta cirka 850 miljoner svenska kronor och ta tre år.

Efter det historiska fredsavtalet mellan Israel och UAE, har det öppnats nya möjligheter för samarbete inom bland annat rymdforskning.

– Det vore fantastiskt med ett rymdprogram som var en kombination av Israel och arabvärlden, säger Morris Kahn, styrelseordförande i SpaceIL.

Som en del av avtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten kommer de två länderna också att samarbeta kring datoriserad forskning och utveckling via den israelisk-franska satelliten Venus, medan studenter från båda länderna kommer att samarbeta om en ny satellit för att övervaka månen. 

Israel och UAE har bland de mest avancerade rymdprogrammen i Mellanöstern. Medan Israel hade sitt månlandningsprojekt 2019, nådde UAE Mars omlopp med sin rymdsond “New Hope” i februari i år. UAE kommer att investera mer än 80 miljarder kronor i Israel, avsedda för rymdprojekt.

Den israeliska rymdfarkosten har tagit denna bild av månens yta. I bakgrunden ser du jorden. (Foto: Beresheet)
Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram