Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

NSO-Group har inaktiverat spionprogram från att hacka brittiska telefoner

Smartphones är oumbärliga idag, men kan spionera på sin ägare. (Illustartionsfoto wikimedia commons)

Tidningen The Guardian rapporterade nyligen att ett spionprogram som utvecklats av NSO Group of Israel inte längre kan användas för att avlyssna mobiltelefoner med brittiska nummer. Ändringen skedde i augusti förra året, omedelbart efter att företaget fick veta att dess Pegasus-programvara påstås ha använts av härskaren i Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, för att hacka telefonerna till hans ex-fru prinsessan Haya och hennes advokater.

“Vi stängde ner helt, hårdkodade systemet [Pegasus], för alla våra kunder. Vi släppte en snabb uppdatering mitt i natten, om att ingen av våra kunder längre kan arbeta med brittiska nummer”, sa källan.Källan tillade att Pegasus inte kan användas mot telefonnummer i Israel, USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Storbritannien. De sistnämnda länderna utgör underrättelsealliansen “Fem ögon”.

Pegasus infiltrerar telefoner för att leta upp personlig data och platsinformation och styra smarttelefonens mikrofoner och kameror. Programmet är utformat för att kringgå upptäckt och dölja dess aktivitet.

Även ett svenskt företag, MSAB, säljer programvara för att avlyssna telefoner. Detta har använts i Ryssland och Kina för att avlyssna oppositionella.

Programvaran licensieras exklusivt till stater för användning av deras säkerhetstjänster. Företaget säger att de säljer sin teknologi till av Israel godkända regeringar för att hjälpa dem att stoppa terrorister och hitta pedofiler och bryta narkotikahandel. Men NSO har anklagats för att hjälpt regeringar för att spionera på politiska motståndare, människorättsaktivister och journalister.

Men en undersökning av ett globalt mediekonsortium, baserad på läckt data antydde att NSO:s programvara användes för att spionera på journalister, människorättsaktivister och politiska dissidenter.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem